Ironische Trump waarschuwt Poetin voor inmenging bij de presidentsverkiezingen

Russische president nodig Amerikaanse collega uit naar Moskou

Poetin en Trump ontmoetten elkaar op de G20-top in Osaka.
AP Poetin en Trump ontmoetten elkaar op de G20-top in Osaka.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Russisch president Vladimir Poetin vanmorgen bij hun ontmoeting in de marge van de G20 in de Japanse stad Osaka gezegd dat hij zich niet mag inlaten met de komende presidentsverkiezingen in zijn land, nadat een journalist hem vroeg of hij hem hiervoor zou waarschuwen. "Moei je niet met de verkiezingen", zei Trump ironisch, terwijl hij een waarschuwende vinger opstak.

Poetin moest zich tot zijn vertaalster richten, maar moest daarna lachen toen hij hoorde wat Trump hem net had gezegd. De Amerikaanse president heeft in het verleden de bewering van de Amerikaanse inlichtingendiensten, die van mening zijn dat Rusland zich mengde in de presidentsverkiezingen van 2016, tegengesproken. In de aanloop naar zijn ontmoeting met Poetin wuifde hij vragen van journalisten of hij de kwestie zou aankaarten weg. "Wat ik tegen hem zeg, zijn jullie zaken niet", zei hij woensdag nog aan journalisten voor zijn vertrek naar de top.

Het is de eerste keer dat de leiders een gesprek onder vier ogen hebben sinds de top in Helsinki, van juli vorig jaar. Toen kreeg Trump achteraf het verwijt dat zijn toon ten aanzien van Poetin te verzoenend was.
 
Het is ook de eerste keer dat ze elkaar zien sinds speciaal aanklager Robert Mueller uit zijn onderzoek naar de Russische inmenging bij de verkiezingen concludeerde dat er "vele, systematische pogingen" van de Russen waren. Inmiddels heeft Trump zich ook teruggetrokken uit het nucleaire wapenverdrag voor middellangeafstandsraketten (INF), omdat Rusland het geschonden zou hebben.

Uitnodiging

Toch prees Trump zijn "zeer goede relaties" met Poetin. "We hebben elkaar al lang niet meer gezien", zei Poetin, die benadrukte dat de regeringen van beide landen in tussentijd "hard" hadden gewerkt.

Die “zeer goede relaties” kwamen ook tot uiting toen Poetin Trump uitnodigde voor een bezoek aan Moskou in mei volgend jaar. Trump is gevraagd op 9 mei langs te komen voor de viering van de 75ste verjaardag van de overgave van de troepen van nazi-Duitsland in Berlijn, de Russische dag van de overwinning op het Duitse Derde Rijk (1933-1945). Trump heeft positief gereageerd, zei een vooraanstaand medewerker van het Kremlin.