Weerstand tegen hoofddoek groeit in Iran: politie arresteert 29 mensen tijdens protestactie

Studenten van de universiteit van Teheran protesteren tegen de regering in december 2017.
EPA Studenten van de universiteit van Teheran protesteren tegen de regering in december 2017.
Steeds meer Iraniërs zijn tegen de plicht voor vrouwen om in het openbaar een hoofddoek te dragen. Dat blijkt uit een bericht van het kantoor van de president waarin zorgen worden uitgesproken over de ontwikkeling. De politie heeft vandaag nog 29 mensen gearresteerd in Teheran tijdens protesten tegen de strenge kledingvoorschriften voor vrouwen.

In Iran moeten alle vrouwen en meisjes ouder dan negen jaar in het openbaar een hoofddoek dragen en een wijde mantel. Maar inmiddels denkt een meerderheid van de bevolking volgens het presidentiële bericht dat vrouwen dat zelf moeten kunnen bepalen en niet de staat Iran. Drastische maatregelen van de zedenpolitie die "onislamitisch geklede vrouwen'' van straat plukt en zware boetes geeft, hebben geen effect. 

Volgens waarnemers is het vrijgeven van het presidentiële bericht een overwinning voor anti-hoofddoek beweging. Sinds eind vorig jaar eisen steeds meer vrouwen afschaffing van de hoofddoekplicht. Dat gaat de laatste tijd ook gepaard met heel wat protesten. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANK WILLEMS

  Denk eens even na mensen ,wie zou graag terug naar de toestand van de jaren 60 juist de US.

 • Fons Dewaele

  Mijn respect voor deze Iraanse Moslimas. Er bestaan er toch nog met verstand en de wil om in de moderne tijd terug te keren.

 • Patrick Weyers

  En wat willen ze hier? Juist, een hoofddoek dragen. Ze voeren zelfs processen tegen scholen die dit verbieden. En wij in België moeten onder druk van die middeleeuwse meningen daaraan toegeven.

 • schevernels diana

  respect voor die dames veel moed om de waarheid te verdedigen en niet de verdrukking!!

 • guido vermeyen

  Idiote godsdiensten, of hoe ze daarmee de mensen onder de knoet houden...degene die daar mee is begonnen, moet een ferme demagoog of een volksmenner geweest zijn. En hier in België snappen ze dat nog altijd niet, trouwens ze gaan het nooit snappen.