Waarom deze Iraanse organisatie een Holocaust-cartoonwedstrijd uitschrijft

AFP
Na de aanslagen in Parijs heeft het satirische magazine Charlie Hebdo de profeet Mohammed opnieuw afgebeeld, ditmaal met een traan. Dit leidde tot hevige protesten in de Arabische wereld. Een culturele organisatie in Iran wil nu haar ongenoegen op een andere manier uiten: met een Holocaust-cartoonwedstrijd. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform The Atlantic.

Het Huis voor Cartoon en Sarcheshmeh heeft zaterdag aangekondigd dat ze een internationale cartoonwedstrijd zal organiseren waarin het thema van de Holocaust-ontkenning centraal staat. De winnaar van de wedstrijd zal een cashprijs ontvangen en het winnende werk zal gepubliceerd worden in het Palestijns museum voor Hedendaagse Kunst in Teheran.

Het is niet de eerste keer dat de Iraanse institutie deze wedstrijd houdt. Nadat de Deense krant Jyllands-Postens cartoons van Mohammed heeft gepubliceerd in 2005, hield de organisator de eerste Internationale Holocaustcartoonwedstrijd, die meer dan 1.200 inzendingen uit de hele wereld wist in te zamelen. Inzendingen moesten passen binnen twee redactionele stellingen: ofwel dat de Holocaust helemaal niet plaatsvond, ofwel dat - als de Holocaust wel plaatsvond - Israëls behandeling van de Palestijnen nauwelijks beter is.

"Westerse hypocrisie"

De eerste prijs ging naar een Marokkaanse cartoonist Abdellah Derkaoui, wiens tekening een Israëlische kraan toonde die een muur aan het bouwen was rond Jeruzalem. Op de muur wordt een concentratiekamp afgebeeld.

Het doel van de wedstrijd is volgens de organisatoren om de "Westerse hypocrisie rond vrijheid van meningsuiting" te belichten. "Waarom is het acceptabel in Westerse landen om gelijk welke karikatuur van de profeet Mohammed te tonen, maar wanneer er vragen of twijfels worden geplaatst bij de Holocaust, dan dreigen de autoriteiten meteen met boetes en gevangenisstraffen", verkondigde Massoud Shojai Tabatabai, één van de organisatoren van de eerste cartoonwedstrijd aan The Observer in 2006.