VS vragen Belgische oorlogsschepen in Straat van Hormuz

EPA
De Verenigde Staten hebben aan België gevraagd om deel te nemen aan een beveiligingsmissie van de scheepvaart in de Straat van Hormuz, nabij Iran. Dat laat defensieminister Didier Reynders (MR) weten aan het parlement, zo verneemt De Morgen. Het leger bestudeert de vraag nog.

Sinds begin juni proberen de Verenigde Staten een internationale coalitie op te bouwen die de veiligheid van de scheepvaart in de Straat van Hormuz moet garanderen. In die zee-engte, een belangrijke doorgang die de Indische Oceaan en de Perzische Golf verbindt, is het de laatste weken onrustig.

Een aantal schepen zijn aangevallen en gesaboteerd. Volgens de Verenigde Staten zit Iran daarachter, maar het land ontkent. Iran enterde twee weken terug wel de Britse olietanker Stena Impero in de Straat van Hormuz en legde het schip daarna aan de ketting in een Iraanse havenstad. De inbeslagname was een vergelding voor de inbeslagname van een Iraanse tanker door de Britten nabij Gibraltar.

Fregatten

“Ik heb via het kabinet-Reynders vernomen dat de Verenigde Staten nu ook België hebben uitgenodigd om deel te nemen aan een beveiligingsoperatie”, vertelt Peter Buysrogge (N-VA), de voorzitter van de commissie Defensie in het federaal parlement aan De Morgen. “De vraag is, via diplomatieke weg, gesteld op 19 juli. De defensiestaf van het leger onderzoekt momenteel de mogelijke antwoorden.”

De Belgische zeemacht beschikt over twee fregatten: de Leopold I en de Louise-Marie. Die werden in het recente verleden, tussen 2009 en 2014, nog ingezet bij operate Atalanta tegen de piraterij voor de Somalische kust.

Het Belgische fregat Louise-Marie
BELGA Het Belgische fregat Louise-Marie

Of België moet deelnemen aan deze opdracht, blijft voor Buysrogge een open vraag. “Dat hangt af van de mogelijkheden die de defensiestaf ziet. Sowieso kan de regering in lopende zaken dit niet op eigen houtje beslissen”, zegt hij. “Over zo’n belangrijke militaire inzet moet in het parlement gesproken en gestemd worden.”

De Leopold I neemt vanaf december al vijf maanden deel aan een NAVO-missie in internationale wateren. Nederland overweegt alvast om één fregat naar de Straat van Hormuz te sturen. Twee Britse oorlogsschepen van zijn daar enkele dagen geleden al aangekomen. Frankrijk en Duitsland bieden logistieke steun.

Iran wil geen Europese oorlogsschepen zien voor de eigen kust. “De aanwezigheid van buitenlandse troepen in de Golf zou de situatie niet veiliger maken maar net meer spanningen veroorzaken”, zei president Hassan Rohani zondag. “Iran verwacht dat alle EU-staten deze provocerende voorstellen niet steunen.”

Syrië

Het is de tweede keer op korte tijd dat de Verenigde Staten aan België vragen om deel te nemen aan een internationale operatie. Op 23 mei kreeg ons land ook al een uitnodiging om grondtroepen te sturen naar het noordoosten van Syrië.

De Verenigde Staten willen zich terugtrekken uit Syrië, maar dat kan pas wanneer de situatie ter plaatse voldoende stabiel is. Of wanneer de Europese lidstaten de wacht overnemen. De vrees bestaat dat IS zou heropleven na een Amerikaanse terugtrekking. In het noordoosten houden de - voornamelijk Koerdische- Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) houden er ruim 11.000 IS-strijders gevangen, onder wie ongeveer 2.000 Europese jihadisten.
133 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  De VS wil de prijs van aardolie opdrijven zodat ze hun duur gewonnen aardolie alsnog met winst kunnen blijven exporteren. Wij zullen wel afdokken aan de pomp. En, zouden wij hier graag Iraanse oorlogsschepen voor onze Belgische kust zien ?

 • Ronny Biesen

  Dat de VS zich eens in eigen land moeit in plaats van overal de mensen te koeieneren. Iran moet hier niets verweten worden, het is Trump die eenzijdig alle akkoorden brak en samen met SA, Israel het wil laten uitschijnen dat Iran de terrorist is. Hopelijk zijn we slimmer dan Trump, hopelijk.

 • Bertrand Janses

  Ter attentie aan onze toekomstige regering of diegenen die over deze Trump-grap moeten beslissen (als zij wakker zouden zijn): Ons buurland Duitsland heeft reeds categoriek "NEEN" gezegd tegen Trump om zijn vuiligheid op te kuisen!

 • Jeroen Goyvaerts

  Wanneer gaat de VS nu eindelijk eens zelf de verantwoordelijkheid opnemen voor hun eigen fouten zonder anderen hierbij te betrekken en/of de landen die ze gedestabiliseerd hebben aan hun lot over te laten met alle gevolgen van dien (Libië).

 • Yves Pinoy

  Er passeert 1 Belgisch schip per week langs die straat. Onrechtstreeks hebben wij er dus ook mee te maken. Maar we moeten ruimer denken. Het is niet dat ene schip dat geviseerd wordt maar tientallen waarvan er ook veel onze havens aandoen en alzo zijn we rechtstreeks betrokken met zware economische gevolgen voor onze havens. Om Trump een plezier te doen moet je niet gaan, voor onze economische belangen wel. En we moeten niet heiliger zijn dan de Paus.