VS sanctioneren nucleair verrijkingsnetwerk: ook Belgisch bedrijf getroffen

De Amerikaanse president Donald Trump.
EPA De Amerikaanse president Donald Trump.
De Verenigde Staten hebben vandaag economische sancties opgelegd aan bedrijven en personen die ervan beschuldigd worden bij te dragen aan de apparatuur voor het verrijkingsprogramma van Iran. 

De sancties, die kaderen in de strijd tegen de uitbreiding van massavernietigingswapens, viseren zeven bedrijven die gevestigd zijn in Iran, China en België en vijf Iraanse staatsburgers die banden hebben met Centrifuge Technology Company (TESA).

TESA speelt "een cruciale rol in het programma van nucleaire verrijking van uranium door de productie van centrifuges" die gebruikt worden in gebouwen van de Atomic Energy Organization of Iran (AEOI). Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën in een mededeling.

lees verder onder de foto:

De Iraanse president Hassan Rouhani (links) en de Amerikaanse president Donald Trump.
EPA De Iraanse president Hassan Rouhani (links) en de Amerikaanse president Donald Trump.

Zorgen over provocatief gedrag

"De Amerikaanse regering is zeer bezorgd over de uraniumverrijking van het Iraanse regime en het andere provocatieve gedrag en zal zich blijven richten op iedereen die het Iraanse nucleaire programma steunt", verklaart de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

De geviseerde bedrijven vormen een netwerk van handel en transport van aluminiumproducten die nodig zijn voor de productie van centrifuges door TESA die door de OEAI worden gebruikt om uranium te verrijken. Het gaat in het bijzonder om het Iraanse bedrijf Bakhtar Raad Sepahan - dat een kantoor heeft in België - en het Chinese Henan Jiayuan Aluminum Industry. Volgens de Amerikaanse autoriteiten kunnen de bedrijven de producten niet verkopen zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad.

Vorig jaar stapte de Amerikaanse president uit het nucleaire akkoord met Iran. Hij besloot opnieuw sancties in te voeren tegen het islamistische regime. In een reactie daarop stapte Teheran gedeeltelijk uit het akkoord en begon het land "onbeperkt" uranium te verrijken.

Met deze op Game of Thrones geïnspireerde poster kondigde de Amerikaanse president Trump de sancties aan via zijn Twitter-account.
AP Met deze op Game of Thrones geïnspireerde poster kondigde de Amerikaanse president Trump de sancties aan via zijn Twitter-account.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • MICHELINE GEVERS

    Wat had Trump nu verwacht, na hij zich eenzijdig terugtrok uit het akkoord? Dat iedereen, China, Rusland, Engeland, Frankrijk en Duitsland onmiddellijk ook sancties zouden invoeren. Met wat recht verbied hij andere landen om handel te drijven met Iran? Hij heeft een situatie in het leven geroepen waar hij zelf geen oplossing meer voor heeft zonder gezicht verlies te lijden.

  • Dirk Pieters

    Een Belgisch bedrijf dat meewerkt aan de verrijking van uranium boven de afgesproken grens, dat kan niet.

  • Guy Bevers

    Waarom sanctie's ?? De enige die zich niet aan het kernakkoord hield was Amerika !!!!!