VS-minister John Kerry praat met Iraanse collega over kernprogramma

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.
AP De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft deze ochtend in München een ontmoeting gehad met zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammad Javad Zarif. De gesprekken tussen beide ministers, die niet gepland waren, gingen over het Iraanse nucleaire programma. Achteraf zei Zarif dat een verlenging van de aanslepende onderhandelingen in niemands belang is.

De tweede ontmoeting tussen beide buitenlandministers in twee dagen gebeurde in de marge van de Veiligheidsconferentie in de Duitse stad. De VS, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en Duitsland - de zogenaamde 5-1 groep met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland - proberen voor 31 maart met Iran een politiek akkoord te bereiken over het nucleaire programma in het land.

"Een nieuwe verlenging (van de deadline, nvdr) is in niemands belang", aldus Javad Zarif. De vorige verlenging heeft niet veel nut bewezen, klonk het. Indien er geen akkoord komt, zullen andere procedures gevonden worden, aldus Zarif.

Tijdens de Veiligheidsconferentie sprak Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid, van een historische kans om het jarenlang aanslepende conflict rond Irans kernprogramma op te lossen. "Nu is het moment om een sterke politieke wil te tonen." Voor Iran moet een vreedzame aanwending van kernenergie mogelijk zijn. Anderzijds is er een "herverzekering" nodig om te garanderen dat het kernprogramma vreedzaam blijft.

In een notendop: de grote machten eisen dat Iran zijn nucleair programma terugschroeft zodat het geen uranium kan verrijken voor een eventuele kernbom. Maar Iran ontkent elk militair karakter en eist het recht op een volwaardig civiel kernprogramma en wil dat alle sancties opgeheven worden.

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei zal een akkoord over het nucleaire programma van Iran steunen, mits het een goede deal is. De geestelijk leider is "niet voor een slechte deal''. "Geen akkoord is dan beter dan een slecht akkoord dat onze belangen niet behartigt", zegt hij.