Voorraad verrijkt uranium Iran toegenomen tijdens onderhandelingen

Een rij centrifuges in de Iraanse verrijkingsfabriek bij Natanz.
REUTERS Een rij centrifuges in de Iraanse verrijkingsfabriek bij Natanz.
De hoeveelheid verrijkt uranium van Iran is toegenomen tijdens het internationale overleg over Teherans nucleaire programma. In de afgelopen anderhalf jaar is de voorraad laag verrijkt uranium gegroeid met 20 procent. Dit blijkt uit een rapport van het IAEA, de nucleaire waakhond van de VN, waarover The New York Times vandaag bericht.

De toename is opvallend omdat de Amerikaanse regering steeds heeft gezegd dat het Iraanse nucleaire programma 'bevroren' werd tijdens de onderhandelingen. Washington en Iran hebben nog een maand om tot een definitief akkoord te komen. De VS willen dat Iran de voorraad verrijkt uranium, dat gebruikt kan worden voor de fabricage van kernwapens, binnen een paar maanden na een akkoord terugdringt met 96 procent.

Het is nog onduidelijk waarom de hoeveelheid verrijkt uranium is toegenomen. Volgens westerse functionarissen en deskundigen is het mogelijk dat Iran bewust de voorraad laat groeien, mochten de onderhandelingen in de komende weken mislukken. De voorraad kan dan snel worden verrijkt tot een hoger niveau, zo'n 90 procent, om het geschikt te maken voor een atoombom.

Maar het is volgens hen ook mogelijk dat Teheran technische problemen heeft met het omzetten van een deel van het uranium in brandstofstaven voor een kernreactor. Het materiaal kan dan niet meer worden gebruikt voor het maken van een kernwapen.

Het uranium van Iran wordt behalve in Natanz ook verrijkt in de nucleaire installatie Fordo bij de heilige stad Qom. Deze installatie, gebouwd in een berg, werd in 2009 ontdekt door het Westen.
REUTERS Het uranium van Iran wordt behalve in Natanz ook verrijkt in de nucleaire installatie Fordo bij de heilige stad Qom. Deze installatie, gebouwd in een berg, werd in 2009 ontdekt door het Westen.

Inspecteurs

De VS willen dat Iran na een akkoord slechts beschikt over 300 kilo aan laag verrijkt uranium. Hiermee kan geen kernwapen worden gemaakt. Iran beschikt nu echter over ruim 9.000 kilo. Een mogelijkheid is dat het materiaal verscheept wordt naar het buitenland. Iran heeft dit voorstel echter in maart afgewezen, toen het land met de VS een raamakkoord sloot over het nucleaire programma.  

Uit het rapport blijkt dat de IAEA-inspecteurs geen aanwijzingen hebben gevonden dat Teheran in het geniep werkt aan een kernwapen. De inspecteurs hebben bijna dagelijks toegang tot Irans nucleaire installaties. Ook zeggen ze dat Iran gestopt is met de bouw van installaties die ingezet kunnen worden voor het produceren van een atoombom.

"Slecht akkoord"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwt steeds weer voor een "slecht akkoord". Israël heeft herhaaldelijk indirect met een militaire tussenkomst tegen Teheran gedreigd.

Op de vraag of hij zich kan voorstellen dat Netanyahu, na een overeenkomst van de wereldmachten met Iran, het bevel kan geven voor een militaire aanval zonder hem te informeren, zei Obama: "Daarover wil ik niet speculeren."

"Een militaire interventie is geen oplossing, zelfs niet als de VS daaraan zou deelnemen", zei Obama. "Het zou het Iraanse atoomprogramma enkel vertragen, maar niet van de kaart vegen." De Amerikaanse president wendde zich tijdens het interview rechtstreeks tot het Israëlische volk: "ik begrijp jullie bezorgdheid en jullie angst." Israël voelt zich door het Iraanse atoomprogramma in zijn bestaan bedreigd.

Amerikaans president Obama.
PHOTO_NEWS Amerikaans president Obama.