VN: Iran blijft nieuwe raketten ontwikkelen

De Iraanse Ayatollah Ali Khamenei.
AFP De Iraanse Ayatollah Ali Khamenei.
Iran is bezig met het ontwikkelen van ballistische raketten. Hoewel het land minder materiaal aanschaft voor raketten en nucleaire voorzieningen, is het regime bezig met een uitbreiding van haar raketprogramma. Dat staat in een geheim rapport van de Verenigde Naties, ingezien door persbureau Reuters.

De ontwikkeling kan een rem zijn op de atoomgesprekken die zes grootmachten met Iran voeren. In het rapport staat dat Iran heeft besloten slechts een type raket niet meer te testen, terwijl de ontwikkeling van nieuwe raketten onverminderd door lijkt te gaan.

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste Iraanse leider, zei zondag al dat Iran zijn raketprogramma niet zal inperken. Een hoge Amerikaanse functionaris liet deze week juist weten dat het raketprogramma bespreekbaar moet zijn in de onderhandelingen, omdat Iran raketten ontwikkelt waarop kernkoppen kunnen worden bevestigd. Rusland is juist van mening dat de raketten niets met de onderhandelingen te maken hebben.

Het ontwikkelen van raketten die kernkoppen kunnen dragen in Iran is in 2010 door de Veiligheidsraad van de VN verboden. Het is een van de vier sancties die Iran werden opgelegd als reactie op de uraniumverrijking en andere nucleaire activiteiten van het land.Video