Vliegtuigen van Iraanse maatschappij mogen Duitsland niet meer binnen

De 4 wekelijkse vluchten van Teheran naar Duitsland worden geschrapt.
REUTERS De 4 wekelijkse vluchten van Teheran naar Duitsland worden geschrapt.
Duitsland mag wel degelijk een vliegverbod invoeren tegen de Iraanse luchtvaartmaatschappij Mahan Air. Dat heeft een administratieve rechtbank in Lüneburg (Nedersaksen) beslist. Eind januari trok de Duitse burgerluchtvaartautoriteit LBA (Luftfahrt-Bundesamt) de licentie van Mahan Air in om “de belangen van het het buitenlands en veiligheidsbeleid” van Duitsland te beschermen.

Volgens de rechtbank in Lüneburg mag de Duitse overheid wel degelijk verregaande maatregelen nemen tegen luchtvaartmaatschappijen om haar politieke belangen te beschermen. Het vonnis is definitief.

Het LBA trok op 21 januari de licentie in van Mahan Air omdat de luchtvaartmaatschappij vermoedelijk samenwerkt met de Iraanse geheime dienst bij operaties in Europa. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wees er toen ook op dat Mahan Air Iraans materiaal en manschappen naar oorlogsgebieden in het Midden-Oosten, waaronder Syrië, vervoert. Duitsland kan geen bedrijven toestaan “die de oorlog in Syrië ondersteunen en ertoe bijdragen om mensen in oorlogsgebieden te onderdrukken”, luidde het toen.

Mahan Air voerde wekelijks vier vluchten uit van Teheran naar Duitsland, waarvan drie op Düsseldorf en één op München. De luchtvaartmaatschappij staat al sinds 2011 op de sanctielijst van de Verenigde Staten en Washington lobbyt al geruime tijd bij zijn Europese bondgenoten opdat ook zij de licenties zouden intrekken.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Albert De Vries

    Zou Duitsland nu hetzelfde doen tegen luchtvaartmaatschappijen uit de Verenigde Staten voor vergelijkbare praktijken ? Twee maten, twee gewichten en de Duitser staat erbij en kijkt ernaar

  • Filip Vanlaeken

    Luchtvaartmaatschappijen die mensen onderdrukken... trek dan de licentie van Iberia ook maar in.

  • Dimitri Struyf

    Saudie-Arabie mag alles met goedkeuring en bescherming van de VS. Al lang duidelijk dat die Iran willen.