Verenigde Staten: "Iran deelt ons belang om IS te verslaan"

Het Iraanse leger oefent op zee, dichtbij door IS veroverd gebied
AFP Het Iraanse leger oefent op zee, dichtbij door IS veroverd gebied
De Verenigde Staten en Iran hebben een 'gedeeld belang' in het verslaan van Islamitische Staat (IS), maar de twee landen werken niet samen om dat doel te bereiken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gisteren gezegd.

Over Iran zei hij: "Zij zijn grote tegenstanders van ISIL en ze nemen het op tegen, bestrijden en doden IS-leden langs de Iraakse grens bij Iran en ze maken zich ernstige zorgen over wat er met de regio gebeurt", waarbij hij een andere afkorting voor IS gebruikte. "Dus we hebben in ieder geval een wederzijds belang, maar geen samenbundeling van onze inspanningen."

Iran en de Verenigde Staten zijn aartsvijanden, hoewel er op dit moment overleg plaats vindt over de nucleaire plannen van Iran.

In de Amerikaanse coalitie tegen IS zitten Westerse en Arabische landen, maar Iran maakt er officieel geen deel van uit. Volgens Kerry hebben de Verenigde Staten Iran nooit om hulp gevraagd. Eind vorig jaar bleek dat Iraanse vliegtuigen aanvallen uitvoerden tegen IS-strijders in Irak, maar volgens Kerry is daarover geen overleg geweest.

John Kerry
AFP John Kerry

Qatar
Qatar vindt dat de internationale coalitie tegen IS te weinig doet om de terreurgroep te bestrijden. Dat hebben Qatarese functionarissen gezegd tegen CNN. De Arabische Emiraat is een belangrijke partner van de Amerikaanse coalitie.

Een van de manieren waarop IS moet worden bestreden, is door gematigde rebellen te trainen zodat ze kunnen vechten tegen IS-strijders. Volgens Qatar kan op dat vlak nog winst worden gehaald. De Golfstaat zegt dat er meer rebellen moeten worden getraind om te kunnen vechten tegen IS. Bovendien moet die training sneller klaar zijn. Tot nu toe heeft Qatar zeshonderd rebellen opgeleid.