Trump dreigt met 52 aanvallen als Iran wraak neemt

REUTERS
De Verenigde Staten hebben 52 sites in Iran geïdentificeerd en zullen die “zeer snel en zeer hard” aanvallen als Iran Amerikanen of Amerikaanse doelen aanvalt. Daarvoor heeft president Donald Trump gewaarschuwd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gaat om sites “op een heel hoog niveau, die belangrijk zijn voor Iran en de Iraanse cultuur”, verklaart Trump in een tweet. “De VS willen geen bedreigingen meer.”

Bedreigingen

Met zijn aankondiging reageert de president op bedreigingen van Iran na de dodelijke aanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Irak. In zijn tweets noemt Trump Soleimani een “terroristische leider”. “Hij viseerde onze ambassade al en was bijkomende aanvallen op andere locaties aan het voorbereiden”, luidt het onder meer.

Enkele uren later volgden weer twee tweets waarin de Amerikaanse president opnieuw dreigt met bijkomende aanvallen. “Zij vielen ons aan en wij sloegen terug. Als ze opnieuw aanvallen - en ik zou hen ten zeerste aanbevelen om dat niet te doen - zullen we hen harder raken dan dat ze ooit eerder zijn geraakt!”, aldus Trump.

Voorts benadrukt hij dat de VS “net twee biljoen dollar aan militaire uitrusting heeft gespendeerd”. “Wij zijn de grootste en veruit de beste in de wereld! Als Iran een Amerikaanse basis aanvalt, of eender welke Amerikaan, zullen we een deel van die nieuwe, mooie uitrusting hun richting opsturen... zonder te twijfelen!”

“Oorlogsmisdaad”

“Terwijl hij het internationaal recht al ernstig overtreden heeft met de laffe moord vrijdag, dreigt Trump ermee om opnieuw het internationaal recht te schenden”, reageert de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif. “Het viseren van culturele sites is een oorlogsmisdaad.”

Iran heeft intussen de Zwitserse ambassadeur in Teheran ontboden wegens de dreigementen van Trump. Zwitserland vertegenwoordigt de diplomatieke belangen van de VS in Iran, aangezien Teheran en Washington al meer dan 40 jaar lang geen officiële diplomatieke banden meer onderhouden. “De vijandige en dreigende verklaringen van de Amerikaanse president zijn absoluut onaanvaardbaar en zijn in strijd met de internationale wetten”, zei de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken, Abbas Araghchi, volgens persagentschap ISNA aan de Zwitserse diplomaat. Dat Trump daarbij culturele centra in Iran viseert, vergelijkt Araghchi met de methodes van de Mongolen en islamitische terreurmilities, en houdt ook volgens hem een duidelijke oorlogsmisdaad in.

Nog volgens Araghci zal Iran zich niet laten intimideren door de VS. Het land zal consequent reageren op elke Amerikaanse agressie, luidt het.

Soleimani, de leider van de Iraanse Quds-brigade, werd in de nacht van donderdag op vrijdag gedood nabij het Iraakse Bagdad door een Amerikaanse droneaanval.