Strafbaar en dus heel moedig: Iraanse vrouwen gooien hun hoofddoek af

Sinds 1979 zijn vrouwen in Iran verplicht om hun haar in het openbaar te bedekken met een 'hijab'. Vorig jaar werden zo'n 3,6 miljoen vrouwen op de vingers getikt, beboet of zelfs gearresteerd omdat ze 'ongepast gekleed' waren. Masih Alinejad, een Iraanse journaliste in de VS vecht voor deze vrouwen en hun recht op vrijheid. De activiste startte de Facebookgroep 'Mijn Verborgen Vrijheid' op, waarop ze een foto plaatste van zichzelf met en zonder hoofddoek. Veel Iraanse vrouwen volgen nu haar voorbeeld en gooien als protest hun eigen hoofddoek af. Trots tonen ze hun prachtige haar, hun 'verborgen vrijheid'.

"Iran ben ik en mijn moeder. Mijn moeder wil bewust een hoofddoek dragen. Ik niet. Iran zou voor ons beiden moeten zijn", stelt Masih.

Haar groep heeft al meer dan 800.000 volgers en verschillende Iraanse (en ook niet-Iraanse) vrouwen gooien in haar navolging als protest hun hoofddoek af. Een moedig statement, want als vrouw je haar tonen in het openbaar is in Iran nog altijd een strafbaar misdrijf.

Ook vrouwen die bewust en welwillend de hijab dragen, steunen de vrouwen. "Ik geloof in de hijab, maar ik haat de verplichting ervan", klinkt het bij velen. "Laat vrouwen toch vrij kiezen."

Screenshot Youtube
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook