Repressie tegen protestbeweging in Iran: “Zeker 208 doden”

Beeld van een protestactie tegen de verhoogde brandstofprijzen in Teheran vorige maand.
via REUTERS Beeld van een protestactie tegen de verhoogde brandstofprijzen in Teheran vorige maand.
Bij de repressie tegen de protestbeweging in Iran, die midden november van start ging, zijn er zeker 208 doden gevallen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. In een eerdere balans had die het nog over 143 doden.

Volgens Amnesty ligt de reële balans waarschijnlijk nog hoger. De organisatie baseert zich op "geloofwaardige informatie" die ze heeft verkregen.

De Iraanse regering rantsoeneerde midden november de benzine en verhoogde de brandstofprijzen. Reden was de economische crisis, een gevolg van de Amerikaanse sancties tegen het land. Het kwam over heel Iran tot protesten, waarbij tankstations en overheidsgebouwen in brand werden gestoken. Tegelijk werd de internettoegang dagenlang geblokkeerd om te vermijden dat beelden van protesten zouden circuleren. 

Vorige donderdag verklaarde de Iraanse Revolutionaire Garde dat de protesten en onrust beëindigd waren. Het was onduidelijk hoeveel doden en gewonden er bij het protest waren gevallen. De regering wilde ook geen cijfers noemen om de onrust in het land niet aan te zwengelen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.