Oekraïne verzoekt Iran om zwarte dozen te overhandigen

Brokstukken van het boven Iran neergestorte vliegtuig.
AFP Brokstukken van het boven Iran neergestorte vliegtuig.
Oekraïne zal er tijdens onderhandelingen met de Iraanse minister van Verkeer vandaag op aandringen dat Iran de zwarte dozen van het neergeschoten Oekraïens vliegtuig overhandigt. Dat zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Vadym Prystaiko. De Iraanse minister van Verkeer Mohammed Eslami zal vanmiddag worden ontvangen door de Oekraïense president Volodymyr Zelenski.

Eslami is in Oekraïne aangekomen om “officiële verontschuldigingen aan te bieden”, zei Prystaiko. Maar de Oekraïense minister hoopt ook dat er “praktische problemen” besproken kunnen worden, waaronder de terugkeer van de zwarte dozen. “Wij eisen dat deze dozen aan ons worden overhandigd, zo zal Iran kunnen laten zien dat het bereid is een open dialoog te voeren en een onpartijdig onderzoek in te stellen”, aldus de minister.

Eerder klonk het nog dat de zwarte dozen voor onderzoek naar Kiev zouden gaan, maar Teheran kwam daar gisteren op terug. “We gaan de zwarte dozen in Iran proberen te ontcijferen, onze opties daarna zijn Oekraïne en Frankrijk. Maar op dit moment zijn we niet van plan om ze naar een ander land te versturen”, zei de directeur van het Iraanse onderzoeksbureau voor de burgerluchtvaart, Hassan Rezayifar, aan het Iraanse persagentschap IRNA. 

Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Vadym Prystaiko.
AP Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Vadym Prystaiko.

Ook Canada dringt er bij Teheran op aan dat de zwarte dozen “snel” naar Oekraïne of Frankrijk worden gebracht. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken François-Philippe Champagne zei dat hij hierover contact heeft opgenomen met zijn Iraanse collega.

“Ik herhaalde het standpunt van Canada dat de zwarte dozen zo snel mogelijk naar Oekraïne of naar Frankrijk moeten worden gestuurd, zodat het onderzoek kan worden gedaan op een plaats waar de expertise bestaat en op een transparante manier”, zei Champagne in Winnipeg.

Vliegtuig uit de lucht geschoten

Troepen van de Iraanse Revolutionaire Wacht schoten op 8 januari per ongeluk een vliegtuig van Ukraine International Airlines neer. Alle 176 mensen aan boord kwamen daarbij om. Het neerschieten van het Oekraïense vliegtuig gebeurde enkele uren nadat Iran raketten had afgevuurd op Iraakse basissen die ook door de Verenigde Staten gebruikt worden. Die aanvallen waren een vergelding voor de Amerikaanse aanslag op de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani. Volgens de Iraanse autoriteiten was alles in gereedheid gebracht om een Amerikaanse tegenaanval op te vangen, en namen ze het Oekraïense vliegtuig verkeerdelijk voor een bedreiging.

Zaterdag zei Rezaeifar nog dat het onderzoek niet mogelijk was in Iran omdat het land niet over de nodige software beschikt om de gegevens te downloaden. Het is onduidelijk of dat nu plots wel mogelijk is.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken François-Philippe Champagne.
AFP De Canadese minister van Buitenlandse Zaken François-Philippe Champagne.