Obama: "Als Congres Iraanse deal verwerpt, volgt oorlog"

President verdedigt nucleair akkoord met Iran

Barack Obama.
REUTERS Barack Obama.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag het nucleaire akkoord met Iran verdedigd. "Als het Congres de nucleaire deal verwerpt, is er maar één optie", zei hij tijdens een toespraak aan de American University in Washington DC. "Een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten."

Obama zei dat als Iran zou 'valsspelen' en toch een kernwapen ontwikkelen, het land zeker betrapt zou worden. "Als het congres deze deal verwerpt, zal dat niet alleen de weg plaveien voor een Iraanse kernbom, maar het proces nog versnellen", zei hij. Hij drukte erop de deal ook zal bijdragen aan de strijd tegen Islamitische Staat. Een betere deal was niet mogelijk.

"Economische sancties zijn niet genoeg om het Iranse nucleaire programma te ontmantelen", zei de president nog. Als het congres de deal zou verwerpen zou dat bovendien "tot nog een oorlog in het Midden-Oosten leiden".  "Ik zeg dit niet om te provoceren. Dat is een feit."

Militaire actie om Iran te verhinderen een kernbom te bouwen is uitgesloten. "Dat zou veel minder effectief zijn dan een deal."