Meerderheid Iraanse vrouwen tegen verplichte hoofddoek

Photo News
Een meerderheid van de vrouwen in Iran is tegen de verplichte hoofddoek in het land. Dat blijkt uit een studie van het Iraanse parlement. 55 procent van de vrouwen vindt dat het dragen van een hoofddoek vrijwillig zou moeten zijn.

Uit een studie van het Iraanse parlement blijkt volgens Iraanse media dat 55 procent van de vrouwen vindt dat het dragen van een islamitische hoofddoek vrijwillig zou moeten zijn en dus niet langer verplicht. De meesten van die 55 procent zouden bovendien geen hoofddoek meer dragen mocht het niet meer verplicht zijn.

"Onislamitische kleding"

Vooral bij hooggeschoolde vrouwen in Iran verliest de hoofddoek aan belang, zo luidt het in de studie. Momenteel zijn vrouwen en meisjes vanaf negen jaar nog verplicht een hoofddoek en een lange mantel te dragen, om haren en lichaamscontouren in het openbaar te verbergen. Wie die regel niet respecteert, dreigt opgepakt te worden door de religieuze politie. Toch worden hoofddoeken steeds kleiner en de mantels korter.

Onlangs verklaarde de procureur-generaal van Iran, Mohammad Jafar Montazeri, dat de strijd tegen het dragen van "onislamitische" kleding door Iraanse vrouwen heeft gefaald. Gewelddadig politieoptreden en gerechtelijke stappen tegen de vrouwen hebben in de laatste vier decennia niets opgeleverd en "alleen maar het internationale imago van het land geschaad", zei hij. 
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gaston FOUBERT

  Het is in die godsdienst een mannenwereld, en die mannen zijn verschrikkelijk jaloers. Een ex-collega had altijd wel schunnige taal over de westerse vrouwen, ging trouwen in Marokko maar nooit een foto gezien van zijn vrouw....

 • mario van haesendonck

  die zonder hoofddoek mogen gerust naar hier komen. wij zullen degene bij ons met hoofddoek wel ruilen dan ! iedereen content !

 • john nauwelaerts

  je moet niks belangrijker maken dan het is 50 jaar geleden liepen er ook duizenden met een kap op hun hoofd nonnen genaamd dit waait allemaal over je mag gewoon niet overreageren

 • Christine Laevers

  Onderwijs is de sleutel. Daarom gooien vele patriarchen die sleutel weg voor hun dochters. Zo snel mogelijk uithuwelijken hoort er ook bij.

 • Chris Devlaeminck

  Wat een gedoe rond een verplicht gebruik ooit ingevoerd door Mozes of zelfs voordien. Het verbergen van de schoonheid van de vrouw om de mannen niet in verleiding te brengen hen aan te randen. Hoe idioot kunnen mensen met hun religie zijn? Ongelofelijk! Onbegrijpelijk!