Marineschip VS vuurt lichtkogels af na onderschepping door Iraanse garde

Een Amerikaans marineschip in de Perzische Golf heeft lichtkogels afgevuurd nadat vier schepen van de Iraanse Revolutionaire Garde het hadden lastig gevallen. Twee van de Iraanse patrouilleboten kwamen tot op honderd meter van de USS Nitze toen ze het op hoge snelheid onderschepten. Het Amerikaanse schip moest van koers veranderen om een ernstig incident te voorkomen. Dat meldt een verantwoordelijke van het Amerikaanse ministerie van Defensie, die spreekt van een "gevaarlijke en onprofessionele" ontmoeting.

Het is het zoveelste militaire incident in het afgelopen jaar tussen Iraanse militairen en de Amerikaanse marine.

De kleine Iraanse schepen vielen de torpedobootjager lastig door op hoge snelheid een onderschepping uit te voeren die eindigde vlakbij het schip. Volgens het Pentagon probeerde de bemanning van de USS Nitze twaalf keer contact te maken met de Iraniërs. Zij reageerden echter niet. Hierop werden tien lichtkogels afgevuurd in de richting van de patrouilleboten om ze te waarschuwen.

"De hoge snelheid waarop de Iraniërs naderden, zorgde voor een gevaarlijke situatie die had kunnen escaleren", aldus de Amerikaanse functionaris. "Inclusief bijkomende defensieve maatregelen die de Nitze had kunnen nemen." De torpedobootjager moest uiteindelijk van koers veranderen om op veilige afstand te blijven van de Iraanse boten. De VS hebben geen officieel protest ingediend bij Teheran omdat de Amerikanen geen diplomatieke relaties hebben met Iran.

Incidenten

Het internationale atoomakkoord met Iran, dat het nucleaire programma van Teheran aan banden legt, heeft de incidenten tussen de garde en de Amerikaanse marine niet verminderd. Schepen van dit machtige eliteonderdeel van het Iraanse regime houden de Amerikaanse schepen in de Perzische Golf continu in de gaten.

Het ernstigste incident van de afgelopen jaren was in januari toen tien Amerikaanse bemanningsleden van twee patrouilleschepen werden opgepakt door de garde. De twee boten waren per ongeluk in Iraanse territoriale wateren terechtgekomen. De Amerikanen werden de volgende dag vrijgelaten, na vijftien uur te zijn vastgehouden.

Iran gaf toen, tot boosheid van Washington, vernederende video's vrij van de Amerikanen die worden aangehouden en wachten op hun vrijlating. Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van het land, gaf toen de Overwinningsmedaille aan het hoofd van de marine van de Revolutionaire Garde en vier commandanten die bij de actie  betrokken waren. 

Drone

Kort voor dit incident liet Iran een drone over het vliegdekschip USS Harry S. Truman vliegen toen het schip zich in internationale wateren in de Perzische Golf bevond. Iran zei dat de drone "gedetailleerde" foto's maakte van het schip. De Amerikanen stuurden een helikopter af op de drone die vaststelde dat de drone niet gewapend was en geen bedreiging vormde voor het schip.

Hierop werd besloten het niet neer te schieten. De Amerikaanse marine noemde de vlucht van de drone "abnormaal en onprofessioneel". De beelden die de drone maakte, verschenen later op Iraanse media.