Krachtige aardbeving in de buurt van kerncentrale in Iran

De kerncentrale in Bushehr, Iran, waar vrijdagochtend een aardbeving plaatsvond.
EPA De kerncentrale in Bushehr, Iran, waar vrijdagochtend een aardbeving plaatsvond.
Een aardbeving met een kracht van 5,1 heeft deze ochtend Iran getroffen. De beving vond plaats in de provincie Bushehr, in de nabijheid van de enige kerncentrale van het land. Er is nog niets bekend over mogelijke slachtoffers of schade.

Volgens het Amerikaanse seismologisch instituut USGS trof de beving het gebied om 5.23 uur lokale tijd, op een diepte van 38 kilometer.

De Iraanse staatsmedia maakten niet direct melding van de aardbeving. Een aardbeving met een kracht van 5 kan aanzienlijke schade toebrengen. De kerncentrale in Bushehr zou gebouwd zijn om nog heviger bevingen te weerstaan. 

Iran bevindt zich op verschillende breuklijnen, waardoor aardbevingen zeer vaak voorkomen. In 2003 trof een aardbeving de historische stad Bam, waardoor 26.000 mensen omkwamen. Ook Bam ligt in de nabijheid van de kerncentrale, maar die werd destijds niet beschadigd.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • robrecht Peeters

    zolang een ontploffing in de centrale maar niet zelf aan de basis ligt van de aardbeving.....

  • danny janssens

    Wie bouwt er nu een kerncentrale op een breuklijn???