Khamenei: "Raketprogramma inperken? Dat is een idiote verwachting"

De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei.
AFP De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei.
De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft vandaag hard uitgehaald naar het westen. De verwachting dat Iran zijn raketprogramma zal inperken, noemde hij "stom en idioot". Tegelijkertijd riep hij de Republikeinse Garde op over te gaan tot de massaproductie van raketten.

De Verenigde Staten en andere westerse landen zijn bezorgd over het raketprogramma van het land. Ze zijn bang dat de projectielen kernkoppen kunnen meedragen. Iran ontkent ten stelligste bezig te zijn met de ontwikkeling van nucleaire wapens.

"Ze verwachten dat wij ons raketprogramma beperken terwijl ze ons constant dreigen met militaire actie. Dus dit is een stomme, idiote verwachting", aldus Khamenei tijdens een bezoek aan een luchtvaartbeurs van de Revolutionaire Garde. De elite-eenheid mag van de opperste leider niet tevreden zijn met het huidige niveau. De Revolutionaire Garde moet massaproductie gaan draaien.

"Geen nucleaire apartheid"
De Iraanse president Hassan Rohani stelde dat Iran niet van plan zijn kernprogramma op te geven, maar is bereid om voor meer transparantie te zorgen. Dat zegt de Iraanse president Hassan Rohani daags voor de start van de nieuwe onderhandelingen tussen Iran en zes internationale grootmachten. "Wij zullen geen nucleaire apartheid aanvaarden", zegt Rohani.

Sinds zijn aantreden heeft president Rohani geprobeerd om onderhandelingen rond het atoomprogramma opnieuw vlot te krijgen. Dat lukte al deels: gesprekken in Genève tussen Iran, de VS, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China leverden in november vorig jaar een voorlopig akkoord op. Iran zou geen nieuwe installaties bouwen en het verrijken van uranium terugschroeven. Als tegenprestaties zouden de internationale sancties worden opgeheven.

"Vijanden liegen"
In Wenen onderhandelen Iran en "de zes" dinsdag opnieuw over het atoomprogramma in de hoop om een definitief akkoord te vinden. Teheran is alvast niet van plan om de door de VS en Frankrijk gevraagde beperking op het verrijkingsprogramma te aanvaarden.

"Wij willen de wereld zeggen dat onze vijanden liegen. Iran heeft geen verborgen activiteiten", aldus Rohani.