Iran wil nieuwe vliegtuigen zodra sancties zijn opgeheven

De toestellen van de Iraanse luchtvloot zijn gemiddeld 23 jaar oud.
Reuters De toestellen van de Iraanse luchtvloot zijn gemiddeld 23 jaar oud.
Iran is van plan om tachtig tot negentig nieuwe vliegtuigen per jaar van Airbus of Boeing te kopen, als de economische sancties tegen het land zijn opgeheven. Dat zei de interimdirecteur van de civiele luchtvaartdienst in het land zondag, aldus staatspersbureau IRNA.

De toestellen van de Iraanse luchtvloot zijn gemiddeld 23 jaar oud. Dat is twee keer ouder dan het internationale gemiddelde, in luchtvaarttermen antiek. Over de financiering lijkt ook al nagedacht; Iran wil de toestellen leasen, betalen via staatsfondsen of via buitenlandse leningen.

In eerste instantie zouden er voor de vlootvernieuwing zeker tachtig vliegtuigen per jaar nodig zijn, aldus Mohammad Khodakarami van de luchtvaartdienst. Hij wil de potentiële opdracht gelijk verdelen tussen Airbus en Boeing. 'Dat zou een totaal van 300 nieuwe toestellen in vijf jaar tijd betekenen', voegde hij toe.

Luchtvaartspecialisten uit zowel Iran als Westerse landen schatten eerder dat Iran, met 80 miljoen inwoners, de komende tien jaar zo'n 400 nieuwe vliegtuigen nodig heeft. Het aanhalen van de (economische) banden volgt op de opheffing van de internationale sancties tegen Iran, die deel uitmaken van de op 14 juli gesloten atoomdeal tussen Iran, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk, China, Duitsland en vertegenwoordigers van de EU. De sancties worden pas opgeheven als het Internationaal Atoomenergieagentschap zich er later dit jaar van verzekert dat Iran zich aan de afspraken houdt uit het nucleair akkoord.

Iran heeft met grote voorraden olie en gas, maar ook door de hoogopgeleide bevolking, een grote aantrekkingskracht op westerse landen.

In september vertrekt een handelsdelegatie van tachtig Franse bedrijven naar Iran. De focus zal liggen op landbouw, milieu en nieuw leven blazen in de Franse auto-industrie in Iran; tot 2011, toen sancties tegen Iran werden verzwaard, waren Renault en Peugeot belangrijke spelers op de Iraanse automarkt.