Iran wil alle internetsurfers kunnen identificeren

THINKSTOCK
Iran is een systeem op punt aan het stellen om elke internetgebruiker te kunnen "identificeren" van zodra hij verbinding maakt met het netwerk. Dat heeft de Iraanse minister van Telecommunicatie gezegd, zo meldt het Iraanse persagentschap Isna.

"In de toekomst zal wie het internet wil gebruiken, geïdentificeerd worden en zullen we de identiteit van elke gebruiker kennen", verklaarde minister Mahmoud Vaezi, zonder details te geven over de technische middelen die zullen worden gebruikt. Half november kondigde Vaezi al aan dat er binnenkort een systeem gelanceerd zal worden waarmee bepaalde inhoud van sociale media gefilterd kan worden, waardoor de sites niet meer volledig tegengehouden zouden moeten worden.

De Iraanse autoriteiten blokkeren regelmatig de toegang tot sociale netwerken zoals Twitter en Facebook sinds de grote betogingen van juni 2009. Er was toen protest tegen de herverkiezing van toenmalig president Mahmoud Ahmadinejad. Opposanten maakten massaal gebruik van het internet om medestanders te mobiliseren om op straat te komen. Ook sites die als niet-islamistisch of schadelijk voor het regime worden beschouwd, zijn geblokkeerd.