Iran verbiedt Engelse les op basisscholen na waarschuwing voor westerse "culturele invasie"

AFP
Iran heeft Engelse les op basisscholen verboden nadat islamitische leiders hadden gewaarschuwd voor een westerse ,,culturele invasie".

Een hoge regeringsfunctionaris zei op de Iraanse staatstelevisie dat Engels onderwijs in het officiële curriculum "tegen de wetten en regels" is. Volgens het hoofd van de Iraanse Raad voor Hoger Onderwijs moet in het basisonderwijs de basis worden gelegd voor de Iraanse cultuur van de leerlingen. Engelse les zou "promotie van een buitenlandse cultuur" betekenen. Engels wordt in Iran vooral op middelbare scholen gegeven, maar sommige basisscholen beginnen ook al met Engels.

Telegram

Hoewel in de aankondiging van het verbod geen verband werd gelegd met de aanhoudende protesten in het land, maakten Iraniërs die associatie wel door het "filteren van het Engels" in grappen op social media te vergelijken met het blokkeren van de populaire app Telegram tijdens de demonstraties.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  In zovele wetenschappelijke disciplines is het Engels de taal omdat zo vaak teams samengesteld uit verschillende nationaliteiten zouden kunnensamenwerken. Wat is nu toch de trend de laatste tijd van regeringsleiders om de mensen dom te willen houden? Dat gaat niet lukken, denk ik. Die ouwe venten in Iran, wanneer zie je daar eens iemand tegen de vijftig aan die wat in het buitenland heeft gezeten ? Een beetje frisse lucht; is dat zo moeilijk ?

 • Gerry Cle

  Net zoals in de rest van de wereld proberen ook in Iran de radicalen de globalisering tegen te houden. Het is vechten tegen de bierkaai. Jongeren pikken dat niet langer. Hier niet, en daar ook niet.

 • Luc Lepoudre

  Een niet onverstandige maatregel. Sinds Engels en de er rond hangende cultuur ons is opgedrongen na WOII is het met alle waarden, niveau en cultuur de slechte weg op gegaan bij ons.

 • Jef Vermeulen

  Er is weer hoop voor onze NGO's en alle werkloze vluchtelingenmedewerkers. Er is een nieuwe invasie op komst.

 • René Lenaerts

  Het aftellen is begonnen voor het regime van de" hogepriesters". Hun verweer is een klein uitstel voor hun val, en wie het nog meemaakte heeft heimwee naar de Sjah van Perzië.