Ga naar de mobiele website
^ Top

Iran pompt extra geld in raketprogramma

afp
Het Iraanse parlement heeft unaniem ingestemd met een verhoging van het budget voor 's lands raketprogramma. Ook de Revolutionaire Garde krijgt meer middelen voor activiteiten in de regio.

Lokale media bestempelen de beslissing als Irans antwoord op de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran omwille van het raketprogramma. Het gaat volgens het officiële persbureau IRNA om 520 miljoen dollar (440 miljoen euro) aan extra middelen: 260 miljoen dollar voor het raketprogramma en 260 miljoen dollar voor de Quds, de speciale eenheden van de Revolutionaire Garde die in het in buitenland, onder meer in Syrië, opereren.

"De Amerikanen moeten beseffen dat dit nog maar de eerste stap is", zei parlementsvoorzitter Ali Larijani na de stemming van vandaag. Hij noemde de beslissing nodig om "de terroristische en avontuurlijke handelingen van de VS in de regio" tegen te gaan.

De VS kondigden vorige maand nieuwe sancties aan tegen het raketprogramma van Teheran. Buitenlandse Zaken in Washington verwees toen naar Irans handelingen die de stabiliteit, veiligheid en welvaart van de regio bedreigden.

Sancties
De sancties gaan volgens Teheran in tegen het kernakkoord van 2015 waarbij Iran internationale inspecteurs toelaat in de nucleaire installaties om te controleren of het land niet aan atoomwapens werkt. In ruil werden de economische sancties opgeheven. Volgens Teheran rept het akkoord met geen woord over het raketprogramma en dient dat programma enkel ter verdediging.

De nieuwe sancties zijn een voorwendsel van president Donald Trump om de nucleaire deal te ondermijnen en de schuld op Iran af te schuiven, zo citeren lokale media buitenlandminister Javad Zarif.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Javi Marl

    Hun volste recht

  • Jam Jirmusch

    Blijf het toch maar raar vinden dat sommige landen kernwapens en raketten mogen hebben en dat andere landen direct sancties enz opgelegd krijgen als ze nog maar beginnen denken aan een kernprogamma.

  • Nezy Mets

    haha nog een vijand van Amerika met kernwapens de wereld is omzeep trump maakt Amerika kapot !

Meld een bug