Iran plant bouw van 300 extra centrifuges voor uraniumverrijking

De Iraanse president Hassan Rouhani (archiefbeeld).
VIA REUTERS De Iraanse president Hassan Rouhani (archiefbeeld).
Iran heeft extra maatregelen genomen om het uraniumverrijkingsproces te bevorderen in zijn onlangs geïnstalleerde geavanceerde centrifuges, zegt het Internationale Atoomagentschap (IAEA) vandaag in Genève. Nogmaals wordt het atoomakkoord uit 2015 daardoor niet gerespecteerd.

Het IAEA is de VN-organisatie die toekijkt op het vreedzame gebruik van nucleaire technologie. Begin september had het gemeld dat Iran nog extra centrifuges had geïnstalleerd voor het verrijken van uranium, het radioactief materiaal dat in kernreactoren wordt gebruikt. De inspecteurs van het IAEA zeggen ook dat Iran voorbereidingen heeft getroffen om meer dan 300 extra moderne centrifuges te installeren die uranium efficiënter kunnen raffineren.

Iran heeft daarmee alweer de in 2015 gesloten nucleaire overeenkomst geschonden en blijft druk uitoefenen op zijn Europese verdragsluitende partijen Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Het toen gesloten akkoord heeft als doel het nucleaire programma van Iran in te perken om te voorkomen dat het kan dienen om kernwapens te bouwen. 

In mei 2018 hebben de Verenigde Staten onder president Trump zich echter eenzijdig teruggetrokken uit de nucleaire overeenkomst. Sindsdien heeft de Amerikaanse regering vertrouwd op een beleid van "maximale druk" zodat ze een nieuwe overeenkomst met strengere voorwaarden kunnen sluiten met de leiders in Teheran. Iran, daarentegen, heeft zijn uraniumreserves en verrijkingsniveaus verhoogd.

Het rapport komt er een dag nadat de Verenigde Staten extra sancties hebben opgelegd aan Iran.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Patrick Vanherberghen, je draait alles om, beste! Het is omdat de US de deal nietig verklaard heeft dat Iran terug begonnen is met het atoomprogramma. De US is onbetrouwbaar, dat is al gebleken in de geschiedenis. Ze hebben de Indianen uitgemoord en zijn nu in de rest van de wereld alles op zijn kop aan het zetten en proberen over te heersen.

 • raymond van der craen

  Patrick Vanherberghen, vergeet niet de uitspraak van Trump bij zijn verkiezingscampagne voor het presidentschap destijds "America first" zijn belangen in de wapenindustrie en niet te vergeten de Amerikaanse oliebelangen dit zegt toch genoeg. Hij nijpt nu de Iraanse economie dood en tegen wie zou Iran een oorlog beginnen wetende dat ze toch kansloos zijn.

 • Sharon Debeul

  Trump heeft dat akkoord opgeblazen en Europa kan of wil niet rond de VS sancties. Dan kan Iran dat opgeblazen akkoord niet schenden, want het bestaat niet meer.

 • Kristine Delacourt

  Verwacht er nu iemand dat Iran zich aan de afspraken gaat houden? Oei wacht, dat doen de anderen ook niet!

 • Hamid Hadji

  Hamid hadji Het is USA die altijd en overal een land als gevaarlijk bestempeld om zijn millitaire aanwezigheid goed te praten en wapens te kunnen verkopen aan andere landen in de regio, IRAN in het midden oosten, NOORD KOREA in het verre oosten, VENEZUELA in zuid amerika en vroeger met AFGHANISTAN , IRAK , SYRIE , LYBIE, en zovoort. Dat land overleeft aan wapen verkoop en oorlog