Iran over aanslagen op olietankers: “Beschuldigingen VS zijn ongefundeerd”

De Noorse tanker Front Altair staat in brand in de Golf van Oman.
AFP De Noorse tanker Front Altair staat in brand in de Golf van Oman.
Iran heeft de “ongefundeerde” beschuldigingen dat het land achter de aanslagen op de olietankers in de Golf van Oman zit, verworpen. Dat heeft de Iraanse delegatie de Verenigde Naties meegedeeld.

“Iran wijst de ongefundeerde Amerikaanse claim met betrekking tot de olietankerincidenten van 13 juni categorisch af en veroordeelt deze in de sterkst mogelijke bewoordingen”, aldus de Iraanse missie in New York. “Het is ironisch dat de VS, die zich onwettelijk terugtrokken uit het Joint Comprehensive Plan of Action (de nucleaire deal, red.), Iran nu oproepen om over te gaan tot onderhandelingen en diplomatie”, klinkt het verder in een mededeling van Teheran aan de VN.

“Verzinsels en desinformatie”

“De economische oorlog en het terrorisme van de VS tegen het Iraanse volk, net zoals hun massieve militaire aanwezigheid in de regio zijn en blijven de belangrijkste bron van onveiligheid en instabiliteit in de ruime Golfregio”, luidt het verder. “Verzinsels en campagnes van desinformatie of het schaamteloos beschuldigen van anderen, zullen de realiteit niet veranderen. De VS en hun regionale bondgenoten moeten stoppen met deze oorlogsvoering.”

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Jonathan Cohen beschuldigde Iran er opnieuw van achter de aanvallen te zitten tijdens een vergadering achter gesloten deuren. “Alle elementen wijzen in de richting van Iran”, aldus Cohen. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei eerder dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren. Hij kreeg bijval vanuit Saudi-Arabië, dat ook Iran verdenkt. Een anonieme bron binnen het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eveneens achter de conclusie van Pompeo te staan.

Twitter verwijdert duizenden Iraanse accounts

Intussen heeft de Amerikaanse sociaalnetwerksite Twitter meer dan 4.700 Iraanse accounts verwijderd, waarvan vermoedt wordt dat ze door de staat gesteund worden. 

Sommige van de verwijderde accounts brachten internationaal nieuws, “vaak vanuit een standpunt waarin Iran er goed uitkomt op diplomatiek en geostrategisch vlak”, terwijl andere betrokken waren bij discussies over Israël.

Een derde type account maakte gebruik van valse personen om conversaties over politieke en sociale zaken in Iran en wereldwijd te sturen, aldus Twitter.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Verdonck

  Ja de amerikanen zijn ook nog op zoek in Irak naar de massa vernietigingswapens van Sadam. Goed gespeeld door mossad, CIA en Salman SA.

 • jean bormans

  heel de wereld weet dat de usa pionnen zulke aanslagen plegen om de wapenindustrie te laten draaien en MACHT in de regio op te bouwen ,WIJ ZIJN HEILIG en komen u tegen betaling en onderdanigheid beschermen tegen de boemannen als jullie maar likken. zelf in scene zetten om toch maar oorlog uit te lokken

 • Kevin van Goethem

  Als je het zo zegt lees ik, we hebben het gedaan maar ge kunt het toch nooit bewijzen.

 • johan debue

  Iran heeft geen enkel belang bij dit soort acties dus zit hier weer iets achter om oorlogje te gaan spelen en de verantwoordelijken zijn de VS en zijn bondgenoten.

 • Karel Tichmann

  Het Amerikaanse Marine gaf vandaag een video vrij, dat de Iraanse revolutionaire garde een niet-ontplofte limpetmijn van een van de olietankers nabij de Straat van Hormuz verwijderde, wat suggereert dat de Islamitische Republiek probeerde bewijsmateriaal van zijn betrokkenheid uit de scene te verwijderen.