Iran klaagt bij bij VN over bemoeienis VS: "Amerikaanse regering overschrijdt alle grenzen"

De VN-ambassadeur van Iran, Gholamali Khoshroo.
AP De VN-ambassadeur van Iran, Gholamali Khoshroo.
Iran heeft zich bij de Veiligheidsraad en bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, beklaagd over inmenging van de Verenigde Staten in de interne zaken van het land. Dat blijkt uit een brief die Iraanse diplomatieke missie bij de VN vandaag publiek maakte.

"Ik heb de eer om uw aandacht te vestigen op de uitgebreide en recente pogingen van de VS zich te mengen in interne kwesties van Iran", schrijft Gholamali Khoshroo, de Iraanse vertegenwoordiger bij de VN. "De Amerikaanse regering overschrijdt momenteel alle grenzen. Ze breekt de regels en de principes van het internationaal recht, die de internationale betrekkingen op beschaafde wijze regelen", zegt de diplomaat.

"Grotesk"

"De jongste dagen heeft de Amerikaanse regering, onder leiding van de Amerikaanse president, zich steeds vaker op groteske wijze gemengd in de interne zaken van Iran. Ze gebruikt daarbij het voorwendsel dat ze sporadische manifestaties steunt", benadrukte de vertegenwoordiger. Hij houdt daarbij de communicatielijn aan van Teheran, als zou het om protest gaan dat vanuit het buitenland wordt georkestreerd. "Het recht om te betogen staat in de grondwet van Iran", zegt Khoshroo.

Kritiek

Al een week lang, bijna iedere dag, bekritiseert de Amerikaanse regering het regime in Iran voor de manier waarop ze de betogingen aanpakt, waarbij al zeker 21 personen omkwamen. Trump maakte van bij zijn aantreden duidelijk dat hij het niet op het regime begrepen heeft. Dinsdag nog eiste Washington een spoedzitting van de Veiligheidsraad om over Iran te praten, maar een datum daarvoor ligt nog niet vast.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sobek Wessels

    Sorry maar niemand heeft het op het regime van Iran begrepen zelf jullie eigen bevolking niet ? Die wat zogezegd voor het regime zijn profiteren ofwel mee van dat regime of doen het uit angst of onwetendheid ! Velen voorstanders die gisteren op straat kwamen Moesten dit doen onder druk van het regime ! Geloof en Religie is de gesel van de Mensheid en het ergste Kwaad !

  • stavros kanakaris

    Grenzen? Waar moeit Iran zich dan mee in Syrië of Libanon? Nie zeveren he

  • Cédric Nuyts

    die corrupte rotte amerikaanse regering (geleid door centrale bank die eigenlijk private bank is) kunnen weer niet wachten voor de volgende volkerenmoord. kunnen ze weer lekker centjes verdienen en wij als europa lekker veel vluchtelingen joepie