Iran eist stopzetting van militaire interventie in Jemen

Hossein Amir-Abdollahian, viceminister van Buitenlandse Zaken
AFP Hossein Amir-Abdollahian, viceminister van Buitenlandse Zaken
Iran heeft vandaag opgeroepen tot een "onmiddelijke stopzetting" van de militaire operaties onder leiding van Saoedi-Arabië in Jemen. Het land vreest dat de aanvallen de samenwerking in het Midden-Oosten in gevaar brengen.

"Wij verzetten ons tegen een militaire interventie in Jemen", zei de viceminister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian. "Wij denken dat een militaire aanval van Saoedi-Arabië in Jemen een strategische fout is. Er moet een politieke oplossing komen in Jemen en om daartoe te komen, moeten de militaire operaties onmiddellijk stopgezet worden."

Saoedi-Arabië en zijn soennitische Arabische bondgenoten voeren vanaf vorige week donderdag luchtaanvallen uit tegen de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. Ze steunen de Jemenitische president Abed Rabbo Mansur Hadi, die voor de Hawthi's gevlucht is en zich momenteel in het buitenland ophoudt.

Eerder veroordeelde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Saeud Al-Fayçal, al de veronderstelde steun die Iran aan de sjiitische rebellen in Jemen heeft gegeven. De rebellen, die ook gesteund worden door de voormalige Jemenitisch president Ali Abdallah Saleh, "hebben besloten om, met de hulp van Iran, Jemen te destabiliseren en er verwarring te creëren", zegt hij.