Iran dreigt met "niet te vergeten lesje" als Trump uit nucleair akkoord stapt

De Iraanse atoomchef Ali Akbar Salehi tijdens een bijeenkomst op de universiteit van Teheran in 2010.
REUTERS De Iraanse atoomchef Ali Akbar Salehi tijdens een bijeenkomst op de universiteit van Teheran in 2010.
De Iraanse atoomchef heeft vandaag met een "niet te vergeten lesje" gedreigd, als de Amerikaanse president Donald Trump volgende maand uit het nucleaire akkoord stapt dat Teheran in 2015 afsloot met de internationale gemeenschap. Het specifieerde wel niet wat die verrassing juist zou zijn.

"Wij willen in de deal blijven, maar we kunnen ook anders", aldus atoomchef Ali Akbar Salehi. Wegens de "onberekenbare" politiek van Trump staat Iran dit jaar "voor een grote politieke uitdaging. Daarom moet iedereen in het land op zijn hoede zijn", zei Salehi volgens het persbureau Irna aan het personeel van het Iraanse atoomagentschap.

Trump heeft onderstreept dat hij ofwel volledig uit het akkoord wil stappen of de tekst wil herwerken in het kader van nieuwe onderhandelingen. Twaalf mei geldt als mogelijke deadline om opnieuw Amerikaanse sancties tegen Iran in te voeren. Nieuwe sancties zouden de facto een einde van het nucleaire akkoord betekenen.

'Overtreders van het nucleaire akkoord zullen een niet te vergeten lesje krijgen'

Ali Akbar Salehi, Iraanse atoomchef

Iran wil niet weten van nieuwe onderhandelingen, vooral als die ook het omstreden raketprogramma van het land zouden omvatten. Teheran dreigt in dat geval zelfs uit de nucleaire deal te stappen en zijn atoomprogramma opnieuw op te nemen zonder de in het akkoord voorziene beperkingen.

Iran en de grootmachten VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland (de G5+1) sloten het nucleaire akkoord in juli 2015 af, dus nog tijdens de ambtstermijn van Barack Obama. De tekst steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf, met de bedoeling te garanderen dat ze vreedzaam blijven. In ruil daarvoor werden de sancties tegen Iran opgeheven en een normalisering van de economische relaties met het westen in het vooruitzicht gesteld.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Judith De Vleesschauwer

  Er zijn wel instellingen,die niet mogen geinspecteerd worden op het vervaardigen van kernwapens.Een verdrag waar Iran voordeel uithaald en waar de wereld van het echte gevaar afgeleid wordt.Ogen open en inplaats te sluiten.

 • Sharon Debeul

  De reactie van Iran is volkomen legitiem omdat de VS als eerste Iran afdreigd.

 • eddie deleener

  Niet met je kloten laten spelen Trump door die bende bandieten

 • Ronny Biesen

  Iran wordt gecontroleerd en houd zich aan de deal. Maar alles wat Trump niet zint wil hij zelf naar zijn hand zetten. Trump is een klein verwend nest met een arrogantie ter grootte van een olifant. In plaats van een #metoo zou men in Amerika een #mesmart moeten opzetten om van deze dwaas af te komen.

 • Kansarax Buda

  Iran doen niks verkeerd en houden zich aan de afspraken. Trump doet dat niet en wil enkel oorlog.. Wanneer stopt die waanzin?