Iraanse vrouwen knippen haar af en dragen mannenkleren om aan zedenpolitie te ontsnappen

من یک دختر ایرانی ام. برای اینکه گیر گشت ارشاد ...
Het dragen van de hijab is sinds 1979 verplicht voor vrouwen in Iran. Wie het haar niet bedekt, riskeert strenge straffen. Om hun vrijheid te herwinnen, gaan vrouwen in het Islamitische land heel ver. Ze knippen moedig hun haar af en dragen mannenkleren om aan de zedenpolitie te ontsnappen.

Progressieve vrouwen verzetten zich steeds meer tegen het dragen van de hijab in Iran. De afgelopen maanden werden vrouwen gefilmd die zonder het haar te bedekken door Teheran liepen. Activisten hebben westerse toeristen bovendien opgeroepen om geen hijab te dragen als teken van verzet tijdens hun bezoek aan het land. De strijd wordt nog opgevoerd.

Op Instagram ontlokte een selfie van een vrouw die een auto bestuurde met kortgewiekte haren, hevige reacties. Op een ander beeld poseert een vrouw met kort haar in een jeans en T-shirt. Het bijschrijft gaat als volgt: "Ik ben een Iraanse meid. Om de zedenpolitie te ontlopen, heb ik beslist om mijn haar kort te knippen en mannenkleren te dragen zodat ik in alle vrijheid op straat kan komen."

‫Pejman Rahbar - گیر کرده ام بین برق اشکهای عبدالله ویسی یا... | Facebook‬

Op 14 mei deelde de Iraanse sportjournalist Pejman Rahbar een foto van een meisje dat verkleed als jongen een voetbalwedstrijd bijwoonde.

Activist en journalist Masih Alinejad heeft de foto's verzameld op de Facebookpagina 'My Stealthy Freedom'. De Iraanse reporter die in New York woont, startte twee jaar geleden met haar campagne tegen het verplicht dragen van de hijab en heeft al bijna een miljoen volgers.

I am a girl from Iran who ... با تمام محدودیت ها

"Meisjes hebben geen angst om te vechten voor hun vrijheid, desnoods doen ze het verkleed als jongen", zegt Alinejad. "Het is een oorlog tussen levensstijlen. Voor vrouwen is hun haar heel erg belangrijk. Het feit dat ze het moeten kort knippen om vrij te kunnen zijn, is hartbrekend maar ook zeer moedig."

Deze week nog heeft de Iraanse cyberpolitie verscheidene vrouwen opgepakt omdat ze op het internet modefoto's hadden gepost zonder hoofddoek.