Iraanse rechter: "Als je onschuldig bent, ga je na je executie naar de hemel"

Reza Hosseini werd op 3 mei geëxecuteerd.
IHR Reza Hosseini werd op 3 mei geëxecuteerd.
Een man die onschuldig pleitte tijdens zijn proces voor drugsfeiten, kreeg van de rechter te horen dat hij na zijn opknoping wel naar de hemel zou gaan als hij effectief onschuldig was.

Het proces van Reza Hosseini, een van vier mannen die op 3 mei werd verhangen voor een drugsmisdrijf, duurde amper twee minuten. Meer tijd had de rechter niet nodig om hem schuldig te bevinden en ter dood te veroordelen.

Toen Hosseini zijn onschuld bleef staande houden, antwoordde de rechter dat hij na zijn executie wel naar de hemel zou gaan als dat het geval was, zo deelt de Iraanse mensenrechtenvereniging Iran Human Rights (IHR) mee.

Hosseini werd geëxecuteerd in de Ghezel Hesar-gevangenis in het noorden van Iran. In een testament dat IHR kon inkijken, houdt de 34-jarige man zijn onschuld vol.

Zijn vrouw Azadeh Geravand beweert ook dat haar man onschuldig is en dat hij bovendien gefolterd werd en zijn familie niet te zien kreeg. "In de eerste 70 dagen van zijn opsluiting werd Reza onderworpen aan foltering en ondervragingen," vertelde ze aan de mensenrechtennieuwssite HRANA. "We mochten hem niet bezoeken tot hij werd overgebracht naar de Ghezel Hesar-gevangenis. Maar ook daar kregen we pas toestemming voor ons eerste bezoek na elf maanden opsluiting. De drugs die in Reza's dossier vermeld worden, werden door de autoriteiten aangetroffen in het huis van onze buurman, die we nog niet eens kennen. De enige reden waarom Reza werd gearresteerd is omdat hij in een fysieke confrontatie belandde met de autoriteiten op de parkeerplaats van onze woning."

Het merendeel van de executies in Iran houdt verband met drugszaken. Amnesty International slaat in een recent rapport alarm over het stijgende aantal terdoodveroordelingen.