Iraanse president over nucleair akkoord: "Nog veel meningsverschillen"

Didier Reynders met de Iraanse president Hassan Rohani. (Archiefbeeld)
BELGA Didier Reynders met de Iraanse president Hassan Rohani. (Archiefbeeld)
Volgens de Iraanse president Hassan Rohani zijn er nog "veel meningsverschillen over de details" van het nucleair akkoord dat Iran en de grootmachten tegen 30 juni willen sluiten.

"Geen slaaf van de tijd"
"De 5+1-groep (VS, Rusland, VK, Frankrijk en Duitsland) aanvaardde het kader dat de islamitische republiek Iran wou, maar er zijn nog steeds veel meningsverschillen over de details die moeten geregeld worden", zei Rohani tijdens een persconferentie voor de tweede verjaardag van zijn verkiezing.

"We zijn zeer serieus in de onderhandelingen. We willen geen tijd winnen, maar we zijn ook geen slaaf van de tijd. We zijn niet gehaast en we willen elke opportuniteit benutten om een goed akkoord te bereiken."

Garantie van pacifisme
De Iraanse delegatie en die van de landen van de 5+1-groep zijn op dit moment samen in Wenen om vooruitgang te proberen te bereiken in de onderhandelingen. Het akkoord moet de garantie bieden dat het nucleair programma van Teheran strikt pacifistisch is. In ruil worden de internationale sancties opgeheven die de Iraanse economie verlammen.