Iraanse parlement stemt tegen VN-inspecties

AFP
De Majlis, het Iraanse parlement, heeft vandaag met een overweldigende meerderheid - 93 procent - gestemd voor het weigeren van toegang tot de militaire bases in het land aan inspecteurs van de IAEA, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. De inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie mogen ook geen interview afnemen van Iraanse wetenschappers.

In april bereikten Iran en de P5+1, de vijf vaste leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, een raamakkoord over het Iraanse nucleaire programma. Tegen eind deze maand moet dat akkoord in vaste vorm gegoten worden.

Onduidelijk is of het besluit van de Majlis enige invloed zal hebben op de gesprekken om een definitieve deal te bereiken. Discussiepunten zijn nog welke sites de IAEA-inspecteurs wel en niet mogen bezoeken, en hoe snel het sanctieregime tegen Teheran wordt opgeheven.

Het dispuut is bekend: het Westen zegt te vermoeden dat Iran aan een kernwapen werkt; Iran stelt dat alle atoomactiviteiten enkel een civiel doel dienen.