Iraanse leider: "'Dood aan Amerika' verwijst naar het beleid, niet naar het land"

Ahatollah Khamenei tijdens zijn speech voor Iraanse studenten in Teheran.
AP Ahatollah Khamenei tijdens zijn speech voor Iraanse studenten in Teheran.
Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, heeft de slogan 'Dood aan Amerika' een nieuwe invulling gegeven. Volgens hem verwijst de leuze niet naar het land zelf, maar naar het beleid van de VS.

Ayatollah Khamenei gaf dinsdag een speech voor studenten van de universiteit van Teheran. Toen ze de leuze 'Dood aan Amerika' scandeerden, ging Khamenei wat dieper in op de betekenis van de slogan. Khamenei loodste de studenten door een halve eeuw Iraans-Amerikaanse geschiedenis. "De slogan 'Dood aan Amerika' wordt ondersteund door verraad en wijsheid. Het spreekt voor zich dat de slogan niet betekent dat de Amerikaanse natie dood moet, de slogan betekent dood aan het beleid van de Verenigde Staten, dood aan de arrogantie", aldus Khamenei.

Tijdens zijn geschiedenisles verwees Khamenei naar de door de VS gesteunde coup in Iran in 1953 en de "spionage" vanuit de Amerikaanse ambassade in Teheran, die tijdens de Iraanse Revolutie op 4 november 1979 door Iraanse studenten werd ingenomen. Tientallen Amerikaanse personeelsleden werden meer dan een jaar lang vastgehouden in de ambassade.

De 63ste verjaardag van de gijzeling is gisteren in Teheran herdacht met een betoging waarbij onder meer Amerikaanse vlaggen in brand werden gestoken. 4 november werd door het Iraanse staatspersagentschap uitgeroepen tot 'Dag tegen de wereldwijde arrogantie'.

Onlangs sloten Iran en de VS een akkoord rond de nucleaire ambities van Iran. In ruil voor het versoepelen van de internationale sancties schroeft Iran zijn atoomprogramma terug.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels