Iraanse journaliste mag geen foto's maken bij voetbalwedstrijd mannen, dus verzint ze een creatieve oplossing

Vanaf een dak in de buurt van het stadion lukt het Parisa Pourtaherian tóch om foto's te maken van de nationale topvoetbalwedstrijd.
Instagram: parisapourtaherian Vanaf een dak in de buurt van het stadion lukt het Parisa Pourtaherian tóch om foto's te maken van de nationale topvoetbalwedstrijd.
In Iran mogen journalisten en persfotografen het voetbalstadion niet binnen wanneer er een wedstrijd van een team van de andere sekse bezig is. Fotografe Parisa Pourtaherian probeerde op een creatieve manier om dat verbod heen te gaan om toch foto's te nemen. Met een enorme telelens besloot ze vanaf het dak vanaf een naburig gebouw dan maar haar foto's te nemen.

Parisa Pourtaherian wilde vorige week een voetbalwedstrijd tussen twee mannelijke Iraanse nationale topvoetbalteams vastleggen in het Vatani Stadium in Qaemshahr in het noorden van Iran.

Parisa Pourtaherian met haar camera.
Instagram: parisapourtaherian Parisa Pourtaherian met haar camera.

Helaas mogen leden van de andere sekse niet binnen in sportstadia wanneer een wedstrijd of activiteit van leden van de andere sekse bezig is. Daarop besloot de vrouw om haar foto's dan maar te gaan maken vanaf het dak van een gebouw dat net iets hoger was dan het stadion.

Het lukte haar om vanaf die verre positie foto's te maken van de wedstrijd. Met de actie zou Pourtaherian de eerste Iraanse vrouw ooit zijn die nationale voetbalploegen op de gevoelige plaat vastlegde.

Op haar beurt werd de vrouw ook weer op de foto gezet terwijl ze de wedstrijd noodgedwongen vanaf het dak met een enorme telelens aan het volgen was:

De fotografe zou enkel maar de eerste helft hebben kunnen coveren, maar gezien de afstand heeft ze nog behoorlijk goede foto's kunnen maken (doorklikken in de tweet):

Vorige maand kondigde de Iraanse president Hassan Rouhani aan dat vrouwen voortaan als publiek in Iraanse voetbalstadia aanwezig mogen zijn. Die versoepeling van de wet geldt blijkbaar nog niet voor vrouwelijke leden van de pers.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Als die foto's nu door een man genomen werden of door een vrouw, op de foto zou uiteindelijk identiek hetzelfde staan. Wat maakt het geslacht dan nog uit wie de foto's neemt? Of is er dan ook een wet dat wanneer die foto's in de krant of zo komen te staan, dan je eerst naar de naam van de fotograaf moet kijken voor je de foto bekijkt? Dan weet je pas of je die foto mag bekijken als vrouw zijnde, terwijl er mannelijke voetballers op de foto staan.

 • paul van de velde

  Geloof is in het leven geroepen om de massa in het gareel te laten lopen en te laten doen wat de elite wil. Intussen zijn er nog veel landen die dat handhaven.

 • Mark Wijgers

  Onze vrouwelijke sportjournalisten kunnen er lessen uitstrekken en zich alzo voorbereiden op de toekomst...

 • Peter Buyck

  Waarom afdwingen dat vrouwen mannen fotograferen als het fotomodel niet door een vrouw wil gefotografeerd worden? (En omgekeerd). Een voetbalclub is eigenlijk privédomein maar met een openbaar karakter.... Dit heeft niets met religie te maken. Als ik verplicht ben om me te laten fotograferen door een vrouw (tegen mijn zin), zijn mijn mensenrechten dan niet geschonden (ik vind fotografie/portretrecht iets intiem)

 • Georges De Bruyn

  De islam vrouwen moeten in opstand komen tegen hun venten!!!!! Dan geraken we er misschien van af! ;)