Iraanse hoogste leider: “Trump heeft prestige van de VS in diskrediet gebracht door sancties opnieuw in te voeren”

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste Iraanse leider
REUTERS Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste Iraanse leider
Door de sancties tegen Iran opnieuw op te leggen, heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn land in diskrediet gebracht. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei, de hoogste Iraanse leider, gezegd. Volgens Khamenei worden de VS de grootste verliezers van de beslissing.

"Deze nieuwe Amerikaanse president heeft wat nog overbleef van het prestige van de Verenigde Staten en van de democratie in diskrediet gebracht. En ook de macht van de VS om zaken af te dwingen door middel van hun economische en militaire capaciteiten neemt af", zegt Khamenei op Twitter.

Herinvoering sancties

De religieuze leider verwerpt de herinvoering van de Amerikaanse sancties tegen Iran die maandag van kracht worden. "Het conflict tussen de VS en Iran duurt al veertig jaar, en de VS hebben vaak tegen ons opgetreden", aldus Khamenei, die "een militaire, economische en gemediatiseerde oorlog" laakt. "In dit conflict zijn de VS de verliezers, en is de islamitische republiek de winnaar". 

Ook Rusland, een bondgenoot van Iran, heeft kritiek op de herinvoering van de sancties. "We veroordelen de destructieve daad van de VS", zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Rusland maakt de beslissing van Trump alle internationale inspanningen om een akkoord met Iran af te sluiten ongedaan. 

Olie-industrie

"We wijzen alle eenzijdige sancties af die de VN-Veiligheidsraad omzeilen", aldus het ministerie. Het probleem is volgens Rusland vooral dat de sancties ook partnerlanden van Iran treffen. Als de VS een Iraanse kernwapenwedloop willen vermijden, moeten ze daarover onderhandelen met die landen, klinkt het.

De nieuwe sancties viseren in de eerste plaats de Iraanse olie-industrie. Maar ook de financiële sector en de Iraanse havens zullen worden getroffen. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jim choose

  Kiezen voor Khamenei en kappen op Trump, sommigen redeneren zo, spijtig

 • Frits Vandenberge

  Gelukkig zijn Europa, Rusland, China en Japan niet zo dom als Trump. Geen sancties. Zij blijven goede betrekkingen hebben met Iran. Daardoor schieten de benzineprijzen niet omhoog. Het kernwapenakkoord wordt voortdurend gecontroleerd. Wij als gewone mens kunnen er alleen maar wel bij varen.

 • Emile De Smedt

  Trump weet waar het pijn zal doen.Maar Duitse en andere Europese belangen zal Merkel en coo er toe aanzetten tegengas te geven.Banken zullen er wel bij varen.

 • Roger Rymen

  Oorlogsstokers die een andere oorlogstoker verwijt dat hij zwart ziet, of het verhaal van de ketel en de pot.

 • Fons Casteels

  Kritiek krijgen van een schurkenstaat zoals Iran verhoogt het prestige van Trump en Amerika.