Iraanse grootayatollah Khamenei sluit oorlog met VS uit

De Iraanse grootayatollah Ali Khamenei.
EPA De Iraanse grootayatollah Ali Khamenei.
Er komt geen oorlog tussen Iran en de Verenigde Staten. Dat heeft opperste leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei, gesteld. "Noch wij noch de Verenigde Staten willen oorlog, daarom zal dat ook niet gebeuren", verklaarde Khamenei op de Iraanse staatstelevisie. 

Hij zei ook dat Iran het "pad van de weerstand" heeft gekozen en vergeleek de onderhandelingen met Washington met "vergif". Khamenei is ervan overtuigd dat Iran aan het langste eind zal trekken. "We hebben de sterkste wilskracht en het sterkste (religieuze) geloof.”

De spanningen tussen Iran en Washington zijn hoog opgelopen. De Iraanse president Hassan Rohani zei vorige week dat Teheran zich zal terugtrekken uit de belangrijke aspecten van de nucleaire deal van 2015, tenzij grote machten beloven om de sancties tegen Iran op te heffen.

De VS zei dat het een vliegdekschip heeft ontplooid in het Midden-Oosten, nadat Teheran ermee dreigde om de Straat van Hormuz te blokkeren. Dat is een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld. Ze verbindt de Perzische Golf en de Golf van Oman.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Biesen

  Ja, is het daarom dat alle fabrieken in de VS die raketten maken op volle toeren draaien en er vrachtwagens aan de lopende band kisten laden?

 • Peter Rousseeuw

  Slimme gast !

 • Jean Paul Peelos

  Zou Rusland deze oorlog toelaten in een olierijk grensland? Denk het niet.

 • Thijs Jacobs

  En dat is nog de slimste van de twee, dat beloofd