Iraanse grootayatollah: "Europese droom over inperking van ons raketprogramma zal nooit waarheid worden"

Grootyatollah Ali Khamenei
AFP Grootyatollah Ali Khamenei
Ali Khamenei, de Iraanse grootayatollah, heeft vandaag tijdens een televisietoespraak in Iran dreigende taal geuit aan het adres van "vijanden" van het land. Hij benadrukte het belang van het ballistische raketprogramma van Iran en beklemtoonde dat Iran niet van plan is om minder druk uit te oefenen in het Midden-Oosten.

Sinds president Trump de VS eerder dit jaar terugtrok uit het nucleair akkoord met Iran, lopen de spanningen tussen het Arabische land en het Westen op. 

Het is vooralsnog onduidelijk of het akkoord nog te redden valt. Voor de Europese landen die de overeenkomst mee ondertekenden, is het akkoord cruciaal om te verhinderen dat Iran kernwapens ontwikkelt. Trump wil echter dat Iran ook zijn ballistische raketprogramma inperkt. Een voorstel waar Europa zich in principe in kan vinden.

Dat laatste is volgens Khamenei echter geen optie. "Sommige Europeanen spreken over de inperking van ons defensief raketprogramma. Ik zeg aan de Europeanen: "Ons raketwerk beperken is een droom die nooit waarheid zal worden", zei Khamenei in een toespraak die live werd uitgezonden op de Iraanse televisie.

De grootayatollah beloofde ook vergelding voor een eventuele aanval op Iran. "Als Teheran wordt aangevallen door vijanden, zal het tien keer harder aanvallen. De vijanden willen geen onafhankelijk Iran in de regio. We zullen steun blijven verlenen aan onderdrukte naties. Onze vijanden zijn een economische en psychologische oorlog tegen ons begonnen en de Amerikaanse sancties maken daar deel van uit", zo sprak de hoogste leider van Iran, die al sinds 1989 de plak zwaait.

Khamenei richtte zich in zijn speech ook tot de jongeren en riep hen op tot actie. "Jonge Arabieren, jullie zouden actie moeten ondernemen en het initiatief in handen nemen om je eigen toekomst te controleren. Sommige landen gedragen zich als vijanden van hun eigen volk... We zullen onderdrukte naties en verzetsgroepen in de regio blijven steunen", zei hij.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sharon Debeul

  Iran wil zijn eigen toekomst zelf kunnen bepalen en willen niet dat andere landen hun wil kunnen opleggen. Iran moet dus nooit zijn beveiligingswapens opgeven willen ze niet eindigen zoals zovele volkeren al geëindigd zijn. En dit artikel is volledig of gedeeltelijk fake, want Perzen zijn geen Arabieren, zoals al hier aangehaald werd. Laat ieder land zijn eigen toekomst bepalen, dan worden ze misschien minder moorddadig Mr Castelein.

 • dominique castelein

  Iran of Perzie zijn geen arabieren maar ze hangen wel de zelfde moordende leer aan,een wrede sekte,Trump zou wel eens gelijk kunnen hebben maar onze linkse leiders zien niet dat ze hun eigen graf graven en de Westerse cultuur prijs geven aan de moordende islam,iets wat we dagelijks ondervinden,en evenals Trump is onze eigen BDW een politieker die zegt waar het op staat tot spijt van de cmdv,spa,groen ,zo is het

 • Lucien Mertens

  Uit noodzaak meneer Peeters, omdat de ganse omringende regio daar klaar zit om dat Israël van de kaart te vegen.

 • hasso Naciye

  Amerika , Israël ,Rusland , Duitsland , Frankrijk , Engeland , China , Pakistan , India , Japan , noord en zuid Korea , mag atoom bom hebben maar Iran en Turkije mogen niet hebben . ieder land mag kernwapens hebben als ze geld hebben daar voor.

 • Ehsan Irani

  Sorry hoor , maar degene die dit geplaatst heeft moet echt terug naar school. IRAN is GEEN Arabisch land. totaal geen historisch besef. DOM !!!!!!