Iraans veiligheidspersoneel blokkeert persconferentie EU

Iraans veiligheidspersoneel heeft vandaag een persconferentie van een delegatie van het Europese Parlement in Teheran tegengehouden. Hun actie zette kwaad bloed bij de EU-functionarissen.

De delegatie, onder leiding van de Duitser Elmar Brok, had een kleine persconferentie met Westerse media gepland in het Espinas Hotel op het einde van hun tweedaags bezoek. Veiligheidsagenten in het hotel weigerden dat echter. Volgens hen was het evenement niet op voorhand met het hotel afgesproken.

De delegatieleider werd ook verhinderd een kort interview af te leggen buiten het hotel. De journalisten moesten bovendien opkrassen. Brok beloofde wel telefonische interviews te doen en annuleerde uit protest een gesprek met de Iraanse televisie. De activiteiten van de buitenlandse pers, vooral de Westerse, worden nauwlettend in de gaten gehouden.

De EU-delegatie en Iraanse diplomaten zeiden heel tevreden te zijn geweest met hun vergaderingen. Ze begrijpen de actie van het veiligheidspersoneel niet. Brok was in Teheran op uitnodiging van zijn Iraanse ambtgenoot Allaeddine Boroudjerdi. De delegatie ontmoette verschillende Iraanse politieke verantwoordelijken.

Iran staat op het punt een akkoord te sluiten met zes wereldmachten over het nucleaire programma van het land. Dat akkoord zou de Iraanse capaciteiten inperken om nucleair materiaal te vervaardigen dat in kernwapens gebruikt kan worden. In ruil daarvoor zouden sancties tegen het land worden versoepeld of opgeheven.