Iraans-Britse gevangene vreest besmet te zijn met coronavirus

De Iraans-Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die momenteel in de gevangenis in Iran zit op beschuldiging van spionage.
ap De Iraans-Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die momenteel in de gevangenis in Iran zit op beschuldiging van spionage.
Nazanin Zaghari-Ratcliffe, een vrouw met Iraans-Britse nationaliteit die al sinds 2016 in een gevangenis in Iran zit op beschuldiging van spionage, vreest dat ze ook besmet is met het nieuwe coronavirus. Volgens haar naasten willen de Iraanse autoriteiten haar echter niet testen op het virus. 

De vrouw liet aan haar familie verstaan dat ze zich niet goed voelt. "Het is een vreemde verkoudheid, niet zoals anders", zei ze in een telefoongesprek. Ze zou al een week moeten hoesten, heeft koorts, erge keel- en spierpijn en last om te ademen. 

Verschillende andere gedetineerden zouden dezelfde symptomen vertonen, maar in de gevangenis zijn er amper verzorgingsmateriaal en medicijnen, klaagt haar familie.

De vrouw werkte voor de humanitaire stichting Thomson Reuters, toen ze bijna vier jaar geleden bij een bezoek aan haar familie in Iran werd opgepakt op verdenking van spionage. Ze is veroordeeld tot vijf jaar cel. De rechtszaak zette de verhoudingen tussen Londen en Teheran onder hoogspanning.

Iran is zwaar getroffen door het nieuwe coronavirus. Volgens de Britse zender BBC, die zich baseert op ziekenhuisbronnen, vielen er al meer dan 200 doden.