Grote gasdeal met Iran ter waarde van 4,2 miljard euro klaar voor ondertekening

AFP
Total, China National Petroleum en Iran zetten naar verwachting morgen hun handtekening onder een belangrijke gasdeal. Het gaat om het eerste internationale gascontract gesloten met Iran, na beëindiging van de sancties tegen dat land in januari vorig jaar.

Met de deal is een bedrag van 4,8 miljard dollar (4,2 miljard euro) gemoeid. Afgelopen november sloten de partijen al een overeenkomst over de hoofdlijnen. Het Iraanse olieministerie laat weten dat de formele afronding voor morgen op de agenda staat. Daarvoor zal onder meer Total-topman Patrick Pouyanné naar Iran overvliegen.

Het akkoord is bedoeld om de grote gasreserves van Iran meer in ontwikkeling te brengen en de productie op te voeren. Iran probeert al een tijdje grote oliemaatschappijen te bewegen om te investeren in zijn olie- en gasvelden.

Sinds de sancties begin vorig jaar zijn opgeheven is de olieproductie in Iran ook al met ongeveer een derde toegenomen. Anderzijds is de positie van Washington tegenover Teheran sinds het aantreden van president Donald Trump wel grondig gewijzigd. De Amerikaanse Senaat stemde recentelijk nieuwe sancties tegen Iran, maar het Huis van Afgevaardigden moet daar nog mee instemmen.