Europa volgt Iraanse protesten op de voet: "We verwachten dat rechten van betogers gerespecteerd worden"

Een Iraanse studente beschermt haar gezicht tegen het traangas dat de oproerpolitie verspreidt. De foto werd 30 december gemaakt, maar de protesten gaan nog steeds door.
EPA Een Iraanse studente beschermt haar gezicht tegen het traangas dat de oproerpolitie verspreidt. De foto werd 30 december gemaakt, maar de protesten gaan nog steeds door.
De Europese Unie houdt de anti-regeringsprotesten die al vijf dagen lang verspreid over Iran aanhouden, in de gaten en staat in contact met de Iraanse autoriteiten. Dat heeft de woordvoerster van Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, gisterenavond gezegd.

"Wij verwachten dat het recht om vreedzaam te betogen en de vrijheid van meningsuiting zullen worden gegarandeerd, na de publieke verklaringen van president Rohani", luidt het voorst. "We blijven de situatie opvolgen."

Betekenisvol debat

Ook het Verenigd Koninkrijk volgt de protesten van nabij. "We geloven dat er een betekenisvol debat zou moeten zijn over de legitieme en belangrijke kwesties die de betogers aan de kaak stellen en we kijken naar de Iraanse autoriteiten om dit toe te laten", zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, op Facebook.

(lees verder onder de foto)

Mensen op straat in de Iraanse hoofdstad Teheran.
AFP Mensen op straat in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Al dertien doden

De betogingen in Iran gingen donderdag van start in de noordoostelijke stad Machhad, maar verspreidden zich al snel in het hele land. Daarbij kwamen intussen in totaal al dertien mensen om, onder wie tien betogers en een agent, en werden honderden mensen opgepakt. President Hassan Rohani had zondag de "kleine minderheid" van betogers opgeroepen tot kalmte en waarschuwde ook "dat het Iraanse volk de oproerkraaiers zal antwoorden".

Een brandend gebouw in Dorud, Iran.
REUTERS Een brandend gebouw in Dorud, Iran.
Een brandende auto in Zanjan, Iran.
REUTERS Een brandende auto in Zanjan, Iran.34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc baken

  dat europa eens eerst hier de democratie toepast voor het op te dringen aan andere landen

 • Karel De Keizer

  Ja, en de deuren staan zeker alweer open voor een nieuwe resem "vluchtelingen". Catalanen daarentegen zullen anders behandeld worden.

 • Cyriel Madsen

  De selectieve moraalridders van de EU in actie.

 • roland peeters

  De Europese volksverraders houden het in de gaten,we kunnen gerust zijn.

 • pol Van den Berghe

  hoe kan je zo hypocriet zijn