Doodstraf Iraanse VUB-prof opnieuw bevestigd

De terdoodveroordeling van professor Ahmadreza Djalali leidde vorig jaar tot internationaal protest. Sympathisanten hielden in februari 2017 een demonstratie voor de Iraanse ambassade in Brussel.
BELGA De terdoodveroordeling van professor Ahmadreza Djalali leidde vorig jaar tot internationaal protest. Sympathisanten hielden in februari 2017 een demonstratie voor de Iraanse ambassade in Brussel.
"De doodstraf van wetenschapper Ahmadreza Djalali is opnieuw bevestigd door het Iraanse Hooggerechtshof." Dat heeft zijn advocaat Zouhaier Chichaoui bevestigd aan Belga. Djalali, die ook aan de Brusselse universiteit VUB als gastdocent verbonden was, wordt in Iran beschuldigd van spionage en kreeg daarvoor eind vorig jaar de doodstraf, maar tegen die uitspraak kwam zware internationale druk, ook vanuit België.

Enkele weken geleden werd de doodstraf nog tijdelijk opgeschort, omdat Djalali in beroep was gegaan. Het Hooggerechtshof heeft dat hoger beroep nu geweigerd, omdat ze de zaak weigeren te herzien. "Vandaag is aangekondigd dat de herziening door het Iraanse Hooggerechtshof is verworpen. Dit nieuws is door de Iraanse advocaat aan zijn echtgenote gemeld", zegt advocaat Chichaoui. "Dit keer is de uitspraak definitief. De doodstraf is uitvoerbaar verklaard en kan dan ook binnen onbepaalde tijd uitgevoerd worden."

"Dit is een schijnproces geweest van begin tot het einde", vervolgt mr. Zouhaier Chichaoui. "Het Hooggerechtshof heeft de zaak nooit onderzocht en heeft ook nooit de moeite genomen om ze te onderzoeken. Ik neem me voor om de zaak van Djalali voort te zetten via de Verenigde Naties en ook de internationale druk op te voeren. Op 20 december al hebben vier rapporteurs van VN gesteld dat de vrijheidsberoving van mijn cliënt arbitrair was en dat er enkel bekentenissen onder foltering zijn afgenomen."

De echtgenote van Djalali roept Europa op om de druk op te voeren. "Mijn echtgenoot en mijn familie hebben jullie hulp nodig", zegt ze in een emotionele reactie aan VTM Nieuws.  Zij heeft haar man al 22 maanden niet meer gezien.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Boodts

  Ik wens hem het allerbeste met Allah.

 • rik lagrou

  als je uw land vlucht of ouders omdat onveilig is voor uw familie En dan ga er terug nadat asiel verkregen in Europa Sorry we hebben bescherming gegeven je bent terug Wat dacht deze men zal me niets doen??En al de rest is ???

 • Guy Boodts

  De doodstraf is nu uitvoerbaar door opknoping. Weldra zal de climax volgen.

 • Jo Bosman

  Als het echt zo is dat door zijn toedoen andere wetenschappers vermoord werden door de geheime diensten van Israel en de VS dan is dit zijn verdiende loon.Verraders en verklikkers verdienen die straf als door hun toedoen anderen de dood vinden . Bij militairen is de straf voor landverraad ook de kogel .

 • diane colman

  Er wordt een oproep gedaan aan Europa... maar wij willen dat ook... Europa a.u.b. laat al die Afrikanen niet verder binnen, stuur de bootjes terug, geen asielaanvragen meer.... dan pas zou ik me een fiere Europeaan kunnen voelen.