Coronavirus in Iran: “Het recept voor een massale uitbraak”

Iraj Harirchi, Iraanse viceminister van Volksgezondheid bleek zelf besmet met het virus.
Anadolu Agency via Getty Images Iraj Harirchi, Iraanse viceminister van Volksgezondheid bleek zelf besmet met het virus.
Volgens verschillende bronnen dichtbij de Iraanse gezondheidsdiensten ligt de dodentol door het coronavirus in het land veel hoger dan officieel gemeld, schrijft BBC. Volgens die officiële cijfers vielen in Iran 34 doden en raakten 388 mensen besmet. Die aantallen zouden in werkelijkheid dus vele malen hoger liggen. Drastische maatregelen in de meest getroffen gebieden blijven grotendeels uit. Intussen kan het virus zich verspreiden van Iran naar de rest van het Midden-Oosten, en de wereld.

Vooral in de Iraanse stad Qom houdt het virus lelijk huis. De ‘religieuze hoofdstad’ van het land heeft 1 miljoen inwoners, maar verwelkomt jaarlijks zo’n 20 miljoen bezoekers, voornamelijk pelgrims. Naar alle waarschijnlijkheid ligt daar de oorsprong van de Iraanse uitbraak, al wil Iran dat niet bevestigen. Berichten van een parlementslid uit Qom eerder deze week dat er in de stad minstens 50 doden te betreuren waren en minstens 250 besmettingen waren vastgesteld, werden door de autoriteiten tegengesproken. 

Intussen raakten ook enkele hooggeplaatste ambtenaren besmet met het coronavirus. Onder meer het hoofd van de medische afdeling van de universiteit in Qom raakte besmet, en ook de Iraanse viceminister van Volksgezondheid heeft positief getest op het coronavirus. De beelden van de zwetende Iraj Harirchi die de uitbraak probeerde te minimaliseren, gingen de wereld rond toen de man een dag later zelf besmet bleek. 

Het uitblijven van drastische maatregelen om de corona-uitbraak in te perken, kan volgens kenners twee oorzaken hebben. Ofwel besefte de overheid in Teheran de ernst van de situatie niet, of, meer waarschijnlijk, veegde ze de ernst van de situatie doelbewust onder de mat. In ieder geval zorgde het lakse optreden van de autoriteiten ervoor dat miljoenen mensen het land in en uitreizen en het virus op die manier verder verspreiden. 

De Iraanse uitbraak kan verregaande gevolgen hebben in het Midden-Oosten. Door de oorlogen in Jemen, Afganistan en Syrië zijn miljoenen mensen op de vlucht en zijn de overheden gedestabiliseerd. “Het recept voor een massale uitbraak", zegt Peter Piot, directeur van het Londens Instituut voor Hygiëne en Tropische geneeskunde daarover in de New York Times

Alle buurlanden van Iran hebben inmiddels de grenzen wel gesloten.

Herbekijk de beelden van de toespraak van de  Iraanse viceminister van Volksgezondheid hier: 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • PETER PERMENTIER

  De traffic via luchthavens gaan door zoals gewoonlijk hier in dit land, en de regering komt vandaag bijeen om de ernst van de impact te bekijken en om de juiste maatregels, na een wel verdiende krokus verlof, dus in dit land wordt terug een toonbeeld gegeven van hun laksheid zoals in het verleden bij andere calamiteiten die het land hebben mogen ervaren? En dat noemen zich bekwame ervaren mensen, potten bakkers ja, op alle nivo's.

 • christine herremans

  Nu moet België en zijn buurlanden de grenzen sluiten .

 • Pascale Simmonds

  Als niet iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, om welke reden dan ook, zou ik als regering mijn grenzen sluiten

 • Camylle Verbruggen

  Maar we moeten ons geen zorgen maken want het is allemaal niet zo erg, en ons ziekenhuis met 55 bedden staat klaar om de zieken op te vangen.

 • vandekempen bart

  geen zorgen, hier is plaats genoeg en de ngo-ferries zullen ze wel gaan ophalen net voor de kust.