Ayatollah Khamenei trekt Holocaust in twijfel

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran.
AFP Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran.
De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vrijdag het bestaan van de Holocaust in twijfel getrokken en de "rode lijnen" aan de kaak gesteld die het Westen trekt in de vrijheid van meningsuiting.

"De landen die beweren vrij te zijn, trekken een rode lijn en zijn vastberaden die te verdedigen. In de Europese landen durft niemand te praten over de Holocaust (...) waarvan niet geweten is of hij al dan niet echt gebeurd is en zo ja hoe hij gebeurd is", zei Khamenei ter gelegenheid van het Iraanse Nieuwjaar in de heilige stad Mashhad. Hij riep op tot "verzet" tegen de "culturele invasie" van het Westen, met name op het vlak van vrijheid van meningsuiting.

"De Holocaust in twijfel trekken wordt als een zware fout beschouwd, ze verhinderen dat, arresteren wie dit doet, vervolgen hem voor het gerecht, en beweren vrij te zijn", aldus nog de opperste leider. "En ze verwachten van ons dat we onze rode lijnen niet verdedigen in termen van geloof en revolutionaire waarden."

In tegenstelling tot zijn voorganger Mahmoed Ahmadinejad, die de Holocaust een "mythe" noemde, heeft de nieuwe president van Iran, Hassan Rohani, de "afslachting van de Joden door de nazi's" veroordeeld.