Amerikanen zeggen dat Iran raketten ontwikkelt onder mom van satellietlancering

Het Iraanse ministerie van Defensie verspreidde zondag foto's van de Zafar-raket op de Imam Khomeini Spaceport.
EPA Het Iraanse ministerie van Defensie verspreidde zondag foto's van de Zafar-raket op de Imam Khomeini Spaceport.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Iran ervan beschuldigd zijn kennis inzake militaire raketten te versterken onder het mom van een satellietlancering. Hij riep op om de druk op het regime in Teheran op te voeren. "De technologie die nodig is om satellieten de ruimte in te sturen en om ballistische raketten af te vuren is gelijkaardig en zelfs inwisselbaar", zei de Amerikaanse minister.  

Iran heeft zondag een nieuwe satelliet voor wetenschappelijke observatie de ruimte ingestuurd. Volgens Iran gaat het om een vreedzaam programma. De VS spreken van een provocatie. “We blijven de druk opvoeren op het regime in Iran, zodat ze hun opstelling wijzigen”, zei Mike Pompeo in een persbericht, waarin hij de “gevaarlijke activiteiten” van Iran op het vlak van ballistische raketten veroordeelde.

Iran had de satelliet de naam Zafar gegeven, ‘overwinning’ in het Farsi. Het was de bedoeling dat een raket het stuk ruimtetechnologie op een hoogte van 530 kilometer in een baan rond de aarde zou brengen, maar dit mislukte. De satelliet moest volgens Iran onder meer gegevens gaan verzamelen die van pas zouden komen bij het bestuderen van aardbevingen en voor de landbouw.

De satellietlancering gebeurde in een periode van spanning tussen Teheran en Washington die volgde op de eenzijdige terugtrekking van de VS in mei 2018 uit het akkoord over het Iraanse atoomprogramma. De spanningen liepen de voorbije weken nog op door de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani door de VS. 

De Zafar-raket
EPA De Zafar-raket6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hegge

  Ze waren ook zeker van Irak destijds, ook niks geworden toen. Miserie nu ja, het resultaat van toen.

 • silence jones

  Pfaff wat zijn Amerikanen toch de allerheiligste ter wereld.Zelfs de paus is niet zo heilig.Steeds ontdekken ze verboden wapens bij de buurman maar in hun eigen tuin zit het er vol mee.Een Amerikaan is niet te vertrouwen en zou eerder een Griek vertrouwen....

 • Gino De Neef

  Meer dan waarschijnlijk

 • Gerrit Versteele

  Zijn de Amerikanen niet bezig met nieuw nucleair oorlogstuig voor onder zee, kostprijs vele miljarden dollar? Hebben die recht van spreken dan?

 • Jules Vermeers

  Natuurlijk dat ze dat doen maar hier in de EU kijken ze de andere richting uit en hebben allemaal een ticket voor en een bankrekening in de USA.