Aankondiging Iraanse ambassade in Tel Aviv is publiciteitsstunt

Het billboard in hartje Tel Aviv waarop de komst van een Iraanse ambassade wordt aangekondigd.
Facebook Het billboard in hartje Tel Aviv waarop de komst van een Iraanse ambassade wordt aangekondigd.
Een billboard in hartje Tel Aviv met de aankondiging dat 'hier binnenkort een Iraanse ambassade wordt geopend' blijkt een publiciteitsstunt te zijn. De makers van een Israëlische comedy over het nucleaire conflict tussen Israël en Iran hebben dat bekendgemaakt in een verklaring.

'Het mysterie is opgelost!', staat in de verklaring. Het billboard is een ironische vooraankondiging van een nieuwe film van regisseur Dror Shaul (bekend van films als 'A Borrowed Identity' en 'Big Bad Wolves'). Het gaat om 'een satirische comedy waarin wordt gespot met ultra-militarisme', aldus de makers. Titel van de film: 'Atomic Falafel'. 

Volgens de makers heeft de film een positieve toon en wil het vrede tussen de twee aartsvijanden stimuleren. De première is op 10 september.

De makers van de comedy kregen met het billboard precies de aandacht die ze wensten. Op de Facebookpagina 'Israel-Loves-Iran' brak na plaatsing van een foto een levendige discussie los over de herkomst van de advertentie, waarop de tekst 'De Iraanse ambassade in Israël zal hier binnenkort geopend worden' prijkt. Onder de tekst staan twee vlaggen - een Israëlische en een Iraanse - gebroederlijk naast elkaar. Wie het nummer op het billboard belt, krijgt een bandje met een Engelse stem die vraagt om naam en telefoonnummer in te spreken. Daarna wordt de verbinding verbroken.

De bezoekers van de pagina 'Israel-Loves-Iran' speculeerden dat het waarschijnlijk om de aankondiging van een kunstexpositie zou gaan, of dat het een ironische boodschap van een politieke organisatie betrof naar aanleiding van de internationale steun die Iran na sluiting van het atoomakkoord op 14 juli kreeg.

Relatie Israël-Iran

Israël is een fervent tegenstander van het akkoord. Premier Benjamin Netanyahu gelooft niet dat het akkoord de nucleaire ambities van Iran zal temperen.

Sinds de islamitische revolutie in Iran in 1979 zijn de relaties tussen de twee landen ernstig bekoeld. Iran erkent sinds de revolutie, die de westerse shah verving voor een theocratisch regime, het bestaan van de Israëlische staat niet.

Op de Facebookpagina 'Israel-Loves-Iran' wordt over het algemeen juist positief gereageerd op een verbeterde relatie tussen de twee landen. "In tegenstelling tot de haat van de Iraanse regering richting Israël, hebben Iraniërs grote sympathie voor Israëliërs", schrijft de Iraanse student Rashin Mahdavi. "Als een Iraniër zou ik het erg op prijs stellen als de twee naties, die zowel culturele als historische banden hebben, vrienden worden. Ik hoop het."