“Teheran roept Britse ambassadeur op het matje”

De Noorse olietanker Front Altair na de vermoedelijke aanval in de Golf van Oman.
AFP De Noorse olietanker Front Altair na de vermoedelijke aanval in de Golf van Oman.
De ambassadeur van Groot-Brittannië in Iran is gisteren op het matje geroepen bij het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Iran pikt het niet dat Londen het land beschuldigt achter de aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman te zitten. Dat meldt het Iraanse persagentschap Irna.

"Als gevolg van de valse opmerkingen van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken", heeft het ministerie de ambassadeur bij zich geroepen waar de directeur Europa "krachtig heeft geprotesteerd tegen de onaanvaardbare en anti-Iraanse standpunten van de Britse regering", schrijft Irna.

Een medewerker van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent de berichtgeving echter en zegt dat ambassadeur Robert Macaire niet op het matje is geroepen.

Oplopende spanning

Donderdag raakten twee tankschepen beschadigd in de Golf van Oman, in de buurt van de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Iran. De incidenten deden zich voor op een moment dat de spanningen tussen de VS en Iran toenemen. 

Vrijdag meldde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring dat het heeft geconcludeerd dat het “bijna zeker is dat een onderdeel van het Iraanse leger’’ de tankers heeft aangevallen, nadat de VS het land ook al van de aanval beschuldigd had.

Iran ontkent echter achter de aanvallen te zitten.

Versterking 

Inmiddels heeft de Britse marine honderd manschappen naar de Perzische Golf gestuurd om er te helpen bij de bescherming van Britse schepen. De aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman hebben de vrees gevoed dat er meer aanslagen op commerciële schepen kunnen plaatsvinden. Ook de Verenigde Staten hebben al marine en luchtmacht in het gebied ingezet om de toegenomen spanningen.

Een Iraans marineschip probeert de brand te blussen op de Noorse olietanker Front Altair.
AFP Een Iraans marineschip probeert de brand te blussen op de Noorse olietanker Front Altair.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim Goossens

  Het is oorverdovend stil vanuit de Europese landen , behalve natuurlijk Engeland, dat ook in de oorlog met Irak is meegestapt met de oorlogszuchtige Amerikanen ...

 • Lucas Janssen

  Doet me denken aan de "reden" om in Irak binnen te vallen, de Britten waren toen ook onmiddellijk bereid om mee te doen

 • pol van de velde

  Twee landen staan nog op het lijstje die moeten buigen of barsten, n.l. Noord Korea en Iran, omdat ze nog niet afhankelijk zijn van de wereld-bank en niet naar hun pijpen dansen. Gaat het niet door onderhandelingen, dan maar door oorlog te voeren. Banken verdienen goed als er ergens oorlog gevoerd wordt en de aandeelhouders van de wapenindustrie verdienen er ook goed aan, dus nu en dan oorlogje voeren dikt de geldbeugel aan. Dat er dan mensen het leven moeten laten nemen ze er met glimlach bij.

 • WILLIAM TAELMAN

  Verdacht zaakje kan mij niet voorstellen dat Iran die risico’s zou nemen , ze weten ook dat ze in de gaten worden gehouden

 • Joel Gevers

  Door hun oorlogszuchtig beleid heeft Amerika groepen zoals al qaida, isis, ... op hun geweten. En wat veroorzaken ze? Niks dan chaos in de landen waar ze oorlog hebben gevoerd. Hopelijk schaart de VN zich niet achter de niet betrouwbare info van de Amerikanen. En natuurlijk gaan de Britten en Saoudi-Arabië mee in het verhaal. Er staat teveel op het spel. De Britten willen hun handelsverdrag niet in het gedrang brengen na een brexit.