"Sancties tegen Iran ten laatste binnen 180 dagen van kracht"

De Verenigde Staten zullen hun sancties tegen Iran in de komende 90 tot 180 dagen opnieuw volledig uitrollen. Dat zegt de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin.
REUTERS De Verenigde Staten zullen hun sancties tegen Iran in de komende 90 tot 180 dagen opnieuw volledig uitrollen. Dat zegt de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin.
De Verenigde Staten zullen hun sancties tegen Iran in de komende 90 tot 180 dagen opnieuw volledig uitrollen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, deze nacht gezegd in Washington. Voor de bijkomende sancties tegen buitenlandse bedrijven die handel drijven met Iran geldt, hetzelfde tijdschema.

Amerikaans president Donald Trump kondigde dinsdag aan uit het nucleaire akkoord van 2015 met Iran te zullen stappen. Washington zal de strengst mogelijke sancties opleggen aan Iran en aan alle landen die het regime zouden helpen en ondersteunen, luidde het. Volgens Mnuchin zal het tot een half jaar duren voor alle maatregelen van kracht gaan. De overgangsperiode moet bedrijven in staat stellen om hun zaken met Israël te herzien.

Voor nieuwe contracten gaan de sancties wel onmiddellijk van kracht, benadrukt nationaal veiligheidsadviseur John Bolton. Die gaf ook te kennen dat Washington bereid is om een "veel grotere" oplossing te bespreken.

Bedrijven

Bedrijven die getroffen zouden kunnen worden door de sancties zijn onder meer de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, de Europese sectorgenoot Airbus, het Amerikaanse electronicaconcern General Electrics, de Duitse autoconstructeur Volkswagen, de Frans-Japanse automaker Renault-Nissan en de Franse oliemaatschappij Total.

Trumps beslissing kan vooral de luchtvaartmaatschappijen zuur opbreken. Zo sloot Boeing in december 2016 nog een contract ter waarde van 16,6 miljard dollar af met luchtvaartmaatschappij Iran Air, en een andere overeenkomst van 3 miljard dollar met de maatschappij Aseman. Airbus heeft voor 10 miljard dollar aan openstaande contracten in Iran.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nick de Anno

  Ik stop met Amerikaanse producten te kopen, als iedereen dat doet geeft het hetzelfde effect.

 • nourdin nour

  Klopt wave man hier onder zegt.

 • Luc Lepoudre

  Als je deze kerel zijn profiel natrekt kom je terecht bij lieden die vanuit een kleine kring de wereld willen beheersen.

 • Tom Van der Auwera

  Hopelijk is de rest vd wereld nu eens sterk genoeg om die zot te isoleren ... maar vrees dat de bedrijven, banken en politiekers niet gaan durven onder druk van de Sanctions

 • Charles Petitjean

  Dat is dan vlugger dan de Breit. Daar kan Europa nog veel van leren.