Iran zal zich aan nucleair akkoord houden ‘mits Europa concessies doet’

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in Teheran (03/02/2020)
AFP De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in Teheran (03/02/2020)
Iran is bereid haar terugtrekking uit het nucleair akkoord (deels) terug te draaien in ruil voor “aanzienlijke” economische concessies van Europa. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif vrijdag verklaard in München.

In 2015 had Iran een akkoord gesloten met China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties) plus Duitsland en de Europese Unie. 

De historische overeenkomst hield in dat Iran haar kernprogramma zou limiteren: een aanzienlijke verlaging van de productie van verrijkt uranium, het afbouwen van de voorraad uranium en het toelaten van internationale inspecties. Doel van het akkoord was het voorkomen dat Iran een kernwapen zou kunnen bouwen. 

In ruil voor de Iraanse tegemoetkoming, beloofden de andere landen de economische sancties tegen Iran deels terug te draaien, waardoor Iran makkelijker haar olie kon exporteren, en bevroren buitenlandse tegoeden van het land weer zouden vrijkomen.

De Iraanse president Hassan Rouhani (rechts) en het hoofd van de Iraanse kernenergie-organisatie inspecteren nucleaire technologie. (09/04/2019)
EPA De Iraanse president Hassan Rouhani (rechts) en het hoofd van de Iraanse kernenergie-organisatie inspecteren nucleaire technologie. (09/04/2019)

Trumps terugtrekking

Maar in 2018 stapte Washington als eerste uit het akkoord, waarna Teheran de regels niet meer strikt volgde. Nadat de VS de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Irak hadden vermoord, liet Teheran in januari weten zich helemaal niet meer te zullen houden aan de bepalingen van het akkoord.

Op de veiligheidsconferentie in München verklaarde Zarif dat Iran onder bepaalde voorwaarden kan instemmen met een striktere toepassing van de overeenkomst. Iran zou de maatregelen om uit de overeenkomst te stappen kunnen "vertragen of terugdraaien" afhankelijk van wat Europa doet, aldus Zarif. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston Armi

  ......en wees gerust, de dag dat ze over een kernwapen beschikken, zullen ze het onmiddellijk gebruiken.

 • yves power

  Iran is gewoon een schurkenstaat die niet te vertrouwen is, dat land kan niet streng genoeg aan banden gelegd worden

 • willy Adriaenssens

  Moeten wij nu alles geloven wat de VS ons door de strot duwt ?

 • Ronald Beintema

  Europa en de rest van de wereld zouden Iran allemaal links moeten laten liggen. Alle contact verbreken! Gewoon negeren, dus..... Altijd de dreigementen die worden geuit door de dictatuur die daar heerst....De echte bevolking wil graag verwesteren!

 • Kees Huls

  Iran zou wel zot zijn als ze zich weer volledig aan het akkoord zou houden zolang de VS niet meedoet, Zeker nu de VS "ongeleid wordt door een projectiel".