Iran: “Witte Huis is mentaal achterlijk”, sancties betekenen “permanente einde van de diplomatie”

De Iraanse hoogste geestelijke leider Ali Khamenei.
EPA De Iraanse hoogste geestelijke leider Ali Khamenei.
Het Iraanse regime beschouwt de sancties die Amerikaans president Donald Trump gisteren aankondigde tegen opperste leider Ali Khamenei en minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif als “het permanente einde van het pad van de diplomatie”. Dat zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Abbas Mousavi. President Hassan Rouhani noemde het Witte Huis dan weer “mentaal achterlijk”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De acties van het Witte Huis betekenen dat het mentaal achterlijk is”, aldus president Rouhani tijdens een televisietoespraak. “Het strategische geduld van Iran wil niet zeggen dat we bang zijn.” Rouhani voert als president het dagelijkse beleid over Iran, terwijl ayatollah Khameini de geestelijke leider van het land is.

“Trumps wanhopige regering vernietigt de vastgestelde internationale mechanismen die de wereldvrede en -veiligheid waarborgen”, tweette eerder Mousavi al na de nieuwe sancties die Trump gisterenavond aankondigde.  “De nutteloze Amerikaanse sancties tegen de Iraanse leider en onze diplomatieke leider (minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif, red.) hebben het pad naar een diplomatieke oplossing versperd.”

Trump stelde gisteren nieuwe “zware” sancties in tegen de hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei (al had hij het zelf over ayatollah Khomeini’ die al in 1989 stierf), en tegen andere hoge Iraanse politici, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif.

Die liet daarop weten dat het Amerikaanse leger “niks te zoeken heeft in de Perzische Golf”. “De hoogste leider van Iran is degene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het vijandige gedrag van het regime”, zei Trump, die herhaalde dat Iran nooit de beschikking mag krijgen over kernwapens. De president trok zijn land vorig jaar terug uit de atoomovereenkomst met Teheran. Daarna legde hij ook al zware sancties op.

Welles-nietes

De Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft ook gevraagd aan de Verenigde Staten om te stoppen met hun “economische oorlog tegen het Iraanse volk”. 

“Om de spanningen te matigen in de volledige Golfregio, moeten de VS stoppen met hun militaire avonturisme, zoals hun economische oorlog en het terrorisme tegen het Iraanse volk”, aldus ambassadeur Majid Takht Ravanchi tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over zijn land.

Ondertussen zijn de Verenigde Staten en Iran verwikkeld in een welles-nietesspelletje over wie nu wel of niet wil onderhandelen. De Amerikanen betreuren naar eigen zeggen de “oorverdovende stilte” aan Iraanse zijde “terwijl de deur openstaat voor echt overleg”, zo zegt Amerikaanse adviseur voor de nationale veiligheid John Bolton.

Rohani reageerde meteen door te stellen dat de Amerikanen liegen.
 “De Amerikanen liegen als ze zeggen dat ze willen onderhandelen. Terwijl u oproept om te praten, vaardigt u sancties uit tegen onze minister van Buitenlandse Zaken”, zo klonk het.

Trump ondertekende de sancties gisteren in het Oval Office in het Witte Huis.
AFP Trump ondertekende de sancties gisteren in het Oval Office in het Witte Huis.29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • GERARD DE PELECIJN

  De geest zit hem in de fles!

 • Albert De Vries

  @leppens victor Het is de VS nergens om hoe goed of slecht een volk het er heeft, te doen. Kijk maar op alle plaatsen (Nigeria,...) waar de VS de bodem leegrooft, de armoede van de bevolking maakt hen niets uit. En vraag eens aan die families met een touw... wat er zou gebeuren in de Iran-regio zonder "stevige" leiders... Hoe snel hun historische onderlinge ruzies dan (kunnen) oplaaien ? Je zal het snel weten

 • Gaston FOUBERT

  Als de VS en Trump er niet waren hadden al die schurkenstaten al lang kernwapens en die mogelijk ook al gebruikt.

 • leppens victor

  Als er al iets mentaal achterlijk is zijn het deze fanatieke ,,pastoorkes,,toch wel. Vraag het maar aan de families van al degene die een eind touw rond hun nek kregen. mvg.

 • Wouter Verhelst

  Trump laat zich niet om de tuin leiden door de cultuur van het eeuwig geleuter terwijl de tegenpartij steeds verder zijn zin doordrijft. Hoe zwaar wegen de uitspraken van leiders die hun land al decennia in de middeleeuwen houden en er alleen op uit zijnsleer de rest van de wereld ook terug naar de middeleeuwen te brengen. De sanctie van Trump wordt gevoeld !